A magyar kisebbség ügyeivel foglalkozó albizottság alakulhat a képviselőházban

A romániai magyar kisebbség ügyeivel foglalkozó albizottság létrehozását kezdeményezi a képviselőház emberjogi bizottságában Kulcsár Terza József.

A háromszéki RMDSZ képviselő, az MPP Kovászna megyei elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján rámutatott: az emberjogi bizottság tagjaként azt tapasztalta, hogy több albizottság létrehozását is javasolták képviselő társai, így többek között létrejön a romák-, a mozgássérültek, a börtönben lévők helyzetével foglalkozó albizottság is.

Kulcsár Terza József bejelentette, hogy élni szeretne törvény adta lehetőségekkel és kezdeményezi egy a magyar kisebbség ügyével foglalkozó albizottság létrehozását. Szándékát jelezte az emberjogi bizottság elnökének, a török kisebbség képviselőjének Ibran Iusein-nek, akinek elmagyarázta, hogy a romániai magyar kisebbségnek több rendezetlen problémája van, így a szimbólumhasználat, a nyelvhasználat vagy a köztéri feliratok kérdése, amivel az albizottságban foglalkozni szeretnének.

A háromszéki politikus szerint ahhoz, hogy megalakíthassa az albizottságot a 15 tagú emberjogi bizottság legalább három képviselőjének kell csatlakoznia. A bizottságban két magyar képviselő van, Kulcsár Terza József és Benkő Erika háromszéki politikusok, és most próbálnak meggyőzni még egy kisebbségi képviselőt, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Kulcsár Terza József szerint van esély arra, hogy megalakítsák a magyar ügyekkel foglalkozó albizottságot, mivel cserében ő felajánlotta, hogy részt vesz egy másik, alakuló albizottságban, amely hasonló módon keres tagot magának.

A háromszéki politikus elmondta: az albizottságnak jogában áll találkozókat, kihallgatásokat szervezni, intézményvezetőket meghívni, elemzéseket készíteni és javaslatokat megfogalmazni egy adott ügyről, amelyet az emberjogi bizottság továbbíthat a kormánynak, amelynek kötelessége lesz foglalkozni a témával. Kulcsár Terza József szerint a magyar kisebbség ügyeivel foglalkozó albizottságnak az is célja lenne, hogy elősegítse a román-magyar államközi viszony rendezését.  

Kimaradt?