Február 7-én dönt az Alkotmánybíróság svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltása ügyében

Február 7-ére halasztotta szerdán az Alkotmánybíróság a döntéshozatalt a svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását szabályozó törvény ellen benyújtott kifogások ügyében - jelentette be a taláros testület elnöke. 

Valer Dorneanu szerint időre van még szükségük, hogy alaposan megvizsgálják az ügyet, hogy a döntés összhangban legyen a hitelcseretörvény kapcsán végzett elemzéssel, „meg kell nézni, hogy az annak visszamenőleges alkalmazására, illetve az előreláthatóság tényezőjével kapcsolatos döntés ez esetben alkalmazható-e vagy sem” - fogalmazott a testület elnöke. Dorneanu azt is elmondta, a fizetés nélküli törlesztést lehetővé tevő hitelcseretörvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági döntés indoklását közzétették nemrég az intézmény honlapján, és hamarosan a Hivatalos Közlönyben is megjelenik.

Az előzőleg tisztségben volt szakértői kormány októberben támadta meg az Alkotmánybíróságon a svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását szabályozó törvényt.

Dacian Cioloş miniszterelnök akkor úgy nyilatkozott, a kabinet nem ellenzi a jogszabályt, de úgy véli, annak néhány előírása tisztázásra szorul.

A képviselőház október 18-án fogadta el döntő házként a törvényt, amelynek értelmében a svájci frankban felvett hitelek lejre válthatóak a hitelszerződés megkötésének dátumakor jegyzett árfolyamon. 

Kapcsolódók

Kimaradt?