Băsescu: „Soha nem befolyásoltam az igazságszolgáltatást”

Tanúként adott nyilatkozatot az ügyészeknek, de nem fedheti fel ennek tartalmát - mondta Traian Băsescu kedden, a legfőbb ügyészségről távozóban, miután két és fél órán át hallgatták ki a Sebastian Ghiţă volt képviselő által nyilvánosságra hozott információkkal kapcsolatos ügyben.

A volt államfő azt mondta, tanúként az ügyész minden kérdésére válaszolt, nyilatkozata tartalmát azonban nem fedheti fel az újságírók előtt, mert ezt tiltja a büntetőtörvénykönyv. Arra a kérdésre, hogy befolyásolta-e valaha az igazságszolgáltatást, Băsescu azt felelte: „Soha. Verjék ki a fejükből, hogy én valaha bármelyik ügyiratcsomóval foglalkoztam volna.”A legfőbb ügyészség január 4-én közölte, hogy hivatalból eljárást indított egy olyan, Sebastian Ghiţă által közzétett hangfelvétel ügyében, amelyen Traian Băsescu volt államfő egy ismeretlennel folytatott beszélgetés közben az igazságszolgáltatást bírálja. Az egykori elnök "maffiaállamnak" nevezi Romániát, és azt sugallja, hogy a bírák nem jártak el tisztességesen Dan Voiculescu médiamágnás perében.

Traian Băsescu Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a hangfelvétel valós, múlt év végén készült, állítása szerint azonban megvágták azt, és emiatt helyenként félreérthető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?