Az igazságügyi miniszter nem támogatja az amnesztiát

A közkegyelemmel igen, az amnesztiával azonban nem ért egyet az igazságügyi miniszter. Florin Iordache közölte, hogy kedden tárgyalni fog az intézkedésekről szóló törvényről Sorin Grindeanu miniszterelnökkel.

A közkegyelemről és az amnesztiáról szóló törvény a választások után került ismét terítékre. Florin Iordache már a szakbizottsági meghallgatásokon elmondta, szükségesnek tart egy parlamenti vitát a jogszabályról.

Bár a magyar nyelvben a közkegyelmet az amnesztia szinonimájaként használják, eltérőek a jogi hatásaik. A közkegyelem kihirdetésekor a jelenleg szabadságvesztésüket töltő személyek egy részének büntetés-végrehajtását megszüntetik, ám büntetett előéletűek maradnak ennek minden jogi következményével. Az amnesztia folyamatban lévő bűnvádi perek vádlottjaira is kiterjed, és a büntetőjogi felelősségüket is törli.

A miniszter kedden elmondta, fontos témáról lévén szó a kormány hivatott dönteni a kérdésben, maga csak annyit tesz, hogy "technikai érvekkel" támasztja alá álláspontját. Ezt az álláspontot a büntetés-végrehajtási intézetek és a szakmai szervezetek képviselőivel folytatott tárgyalásain alakította ki.

Florin Iordache emlékeztetett, hogy jelenleg a román börtönök telítettsége 150 százalék körüli. „Ezeknek az embereknek le kell tölteniük büntetésüket, hiszen hibáztak, de meg kell próbálnunk emberi körülményeket biztosítani számukra. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy aláírtunk bizonyos nemzetközi egyezményeket, illetve hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága több millió eurós büntetést róhat ki a fegyházakban uralkodó állapotok miatt" - magyarázta.

A tárcavezető szerint egy 500-600 férőhelyes, új börtön építése 2021-ig nem oldaná meg a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságának problémáját. Hozzátette, az amnesztiát nem tartja jó megoldásnak, a közkegyelmet azonban támogatná, ha nem terjed ki korrupcióval vagy személy elleni súlyos bűncselekményekért elítélt személyekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?