Szilágyi Zsolt szerint Románia „teleormanizálódik”

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerint az új kormány "teleormanizálja" Romániát. Szilágyi Zsolt aszerdai, nagyváradi sajtótájékoztatóján több, az RDMSZ felé irányuló kérdést is feltett.

„Az RMDSZ-től a kampányígéretek betartását kérjük számon, és azt kérjük, hozzák nyilvánosságra a kormánykoalíció pártjaival aláírt titkos megállapodást is” – mondta Szilágyi Zsolt. A pártelnök azt állítja: létezik egy titkos egyezmény a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ között. Szerinte a nyilvánosságra hozott másfél oldal egy rossz vicchez hasonlít.

„Ha valóban csak ennyi a megegyezés, akkor az RMDSZ biankó csekket írt alá a kormánynak, és ingyen adja oda az erdélyi magyarok szavazatát. Ha nincs titkos háttéralku, akkor a PSD-ALDE koalícióval a parlamenti támogatásról kötött kilenc pontos egyezmény minden idők egyik legsemmitmondóbb alkuja” – jelentette ki. Emlékeztetett: az USL-vel kötött 2012-es titkos egyezmény meglétére Crin Antonescu elszólása nyomán derült fény.

Szilágyi szerint a megállapodásnak a restitúcióról és a kisebbségi jogokról szóló pontja teljesen homályos, semmiféle kötelezettséget nem ró a kormányra, az autópályák építésére vonatkozó rész szintén ködbe vész. „Az a félelemkampány, amely elhitette az erdélyi magyarokkal, hogy meg kell menteni Erdélyt Bukaresttől, szertefoszlott abban a pillanatban amikor leült tárgyalni az RMDSZ a kormánykoalíció pártjaival. Beigazolódott, amit a választási kampány kezdetekor mondtuk: titkos megállapodásuk volt már akkor a PSD-vel, nem véletlenül ajánlotta fel Kelemen Hunor már a választások estéjén a támogatását a PSD-kormánynak” – fogalmazott a néppárt elnöke.

A háttéralku nyilvánosságra hozása mellett több kérdésre is választ várnak a néppárt képviselői, például arra, hogy mennyivel emelkedett az RMDSZ évi ötmillió eurós támogatása, és mikor számolnak el az eddig felvett összegekkel. Arra is kíváncsiak, hogy volt-e a szó tárgyalásokon a korrupciós eljárásokról, a DNA által indított kivizsgálásokról, mivel a kormány több minisztere ellen is eljárás folyik.

Az EMNP egyébként 2014-ben Románia erdélyesítéséről beszélt, míg most az ország „teleormanizálását” láthatjuk – fogalmazott a pártelnök. Szilágyi Zsolt szerint a kormány osztogató politikája nem lesz fenntartható, vagy Románia eladósodáshoz, vagy újabb adók kivetéséhez, illetve a meglevők emeléséhez vezethet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?