Biró Rozália: merész, de megalapozott a kormány gazdasági programja

„Nagyon merész, de gazdasági szempontból megalapozott program” – mondta pénteken Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es képviselő a kormányprogramról Nagyváradon. A Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnöke beszélt arról az együttműködési megállapodásról is, amelyet az RMDSZ a PSD–ALDE-koalícióval kötött.

Az RMDSZ azért döntött úgy, hogy félévenként újratárgyalandó és megújítandó parlamenti együttműködést köt a kormánytöbbséget létrehozó PSD-ALDE-koalícióval, mert a Grindeanu-kabinet programjában vannak olyan célkitűzések, amelyeket támogatásra érdemesnek tart - fogalmazott pénteken Nagyváradon Biró Rozália Bihar megyei képviselő. Hozzátette: ugyanakkor nem lehet megfeledkezni arról sem, hogy a magyarság számára olyan alapvető célokat, mint a nemzeti identitás megőrzése, vagy az észak-erdélyi autópálya megépítése nem szerepelnek a kormányprogramban.

Gazdasági célkitűzések – határidőkkel

A kormány gazdasági programja merész, de megalapozott, és szigorú, következetes gazdaságpolitikával tartható, mondta Biró Rozália. Jó jelnek tartja azt, hogy konkrét határidők is szerepelnek a  programban, amely évi 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel és legtöbb 3 százalékos deficittel számol, az államadósság pedig a nemzeti össztermék legtöbb 60 százaléka lehet.

Jelentős lépés lenne a gazdasági törvényeket összehangoló törvénykönyv, mely ez év első negyedévében lesz közvitán, és áprilisban a parlament elé kell kerülnie, hogy júliustól alkalmazható legyen. Összesen 50 féle adót is illetéket hagynának meg, 2018. december 1-re az egyéni vállalkozóknak egyetlen, míg a kisvállalkozásoknak öt formanyomtatványt kellene kitölteniük.

Ez év első negyedévében 32 milliárd lejjel bővítenék a közalkalmazottak béralapját, kifizetnék a  túlórákat és az orvosi ügyeleteket, június 1-éig 20 százalékkal, 2018. június elsejéig pedig újabb 20 százalékkal emelnék a béreket.

Létrehoznának egy független befektetési és fejlesztési alapot, mely 2020-ig tízmilliárd lejt áramoltatna a gazdaságba, ebből 3,5 milliárdot az egészségügybe, három milliárdot pedig a köz-privát partnerség keretében elvégzendő autópálya és gyorsvasút-építésre.

A fiatal vállalkozók start-upjaira 200 ezer lejt biztosítanának, ha az legalább két munkahelyet teremt, a legtöbb 26 éves vállalkozók pedig legtöbb 40 ezer lejes kölcsönt vehetnének fel kamatmentesen vállalkozásindításra, 80 százalékos állami garanciával.

A tervek szerint 850 ezer új munkahelyet hoznának létre, körülbelül félmillióan az építőiparban találhatnának munkát, 30-40 ezer az IT-szektorban, az itt dolgozók adókedvezményeket is kapnának, mintegy 300 ezer új munkahelyet pedig az európai uniós alapot felhasználásával létesítenének, ezen alapok felhasználtságának pedig legalább 72 százalékosnak kell lennie.

Nőni fog a nyugdíjpont értéke is a tervek szerint, idén július 1-re ezer lejt, jövő július 1-re 1100 lejt, 2019 nyaráig 1265 lejt, 2020-ra pedig 1400 lejt érhet egy pont. A minimálbért idén 1450 lejre, jövőre 1550 lejre, 2019-re 1650 lejre, míg 2020-ra 1750 lejre emelnék.

A közigazgatás terén már nincsenek ilyen pontos tervek

Más területeken – mint például a közigazgatási átszervezés – már nincsenek ilyen pontos határidők, mondta Biró Rozália, aki szerint a prefektusok tervezett államtitkári és az alprefektusok helyettes államtitkári rangra való emelése inkább a központosítás erősítésre utal.

Az RMDSZ álatl aláírt együttműködési szerződésben ugyanakkor szerepel  az államosított javak visszaszolgáltatásának felgyorsítása és befejezése, illetve az, hogy a felek betartják a vonatkozó romániai törvényeket illetve azokat a nemzetközi egyezményeket, amelyeknek Románia részese az anyanyelvhasználat terén.

Az SZKT elnöke ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kulturális minisztérium átnevezése akkor nem szól ellenünk, ha elismerik az országban élő 19 nemzeti kisebbséget is, magyarán, ha Romániát nem egységes nemzetállamnak tekintik, mint ahogy az az Alkotmány első cikkelyében most szerepel. Ami a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzéséért felelős államtitkárságot illeti, az elkövetkező egy-két hétben tárgyalnak majd ennek struktúrájáról, feladatköréről és költségvetéséről is.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?