Ismét üzent a szökésben levő Ghiță: most Pontát és Kövesit „sározza”

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) jelenlegi igazgatóhelyettese, Florian Coldea tábornok megzsarolta az akkor kormányfői tisztséget betöltő Victor Pontát, hogy Laura Codruţa Kövesit javasolja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) élére - állítja Sebastian Ghiţă volt képviselő a România TV által csütörtökön sugárzott újabb felvételen. 

Eddig senki nem beszélt nyilvánosan arról, hogy Victor Pontát tulajdonképpen megzsarolták, hogy nevezze ki korrupcióellenes főügyésznek Laura Codruţa Kövesit. Florian Coldea az én jelenlétemben mondta neki, hogy amennyiben nem teszi ezt meg, lefújják az Amerikai Egyesült Államokba tervezett látogatását, amelynek alkalmával Bidennel vagy Obamával kellett találkoznia. Sőt mi több: azt is mondták neki, hogy a látogatás elmaradásáról szóló bejelentést egy, az államfőválasztások körüli időpontra időzítik, és hogy ez majd tönkreteszi őt" - állítja a felvételen az üzletember-politikus. 

A volt képviselő hozzáteszi, jól ismeri a Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyésszé való kinevezése körüli helyzetet, mert baráti kapcsolatban állt akkor Florian Coldeával és Elena Udreával, aki az ő "kommunikációs csatornája" volt Traian Băsescu akkori államfő felé. 

„A Laura Codruţa Kövesi kinevezéséről szóló és Traian Băsescu elé terjesztett javaslatot a kormánynál írták meg, Victor Ponta irodája titkárságának számítógépén. Én is jelen voltam a dokumentum megszerkesztésénél, majd elmentünk a SRI K2-es villájába, ahol Florian Coldea és Victor Ponta tartózkodott” – hangzik el a felvételen, amely szerint a Kövesi kinevezése körül történteket Ponta, Udrea, Băsescu vagy Ion Cristoiu újságíró is megerősítheti, aki olvasta Elena Udrea naplóját. 

A volt képviselő azt is elmondja a felvételen, hogy 2008-ban ismerte meg Florian Coldeát, családi barátok lettek, majd rajta keresztül került baráti kapcsolatba Laura Codruţa Kövesivel. 

Mint ismeretes, Sebastian Ghiţă nevére távollétében előzetes letartóztatási parancsot adott ki csütörtökön a Legfelső Bíróság, miután megszegte a hatósági felügyelettel járó kötelezettségeit, és elmulasztott megjelenni a rendőrségen. A volt képviselő ellen abban az ügyben emeltek vádat, amelyben több vezető beosztású rendőr és ügyész is érintett. 

Kapcsolódók

Kimaradt?