Kiszivárogtatott Băsescu-hangfelvétel ügyében vizsgálódik az ügyészség

Hivatalból eljárást indított a legfőbb ügyészség szerdán egy olyan kiszivárogtatott hangfelvétel ügyében, amelyen Traian Băsescu volt államfő egy ismeretlennel beszélgetve bírálta az igazságszolgáltatást.

Az ügyészség közleménye nem tartalmazza, hogy pontosan ki ellen vizsgálódik, csak annyit közölt, hogy a Sebastian Ghiță volt szociáldemokrata parlamenti képviselő és üzletember által nyilvánosságra hozott felvétel ügyében indított hivatalból eljárást.

Ghiță ellen több büntetőjogi eljárás van folyamatban korrupció gyanúja miatt. A politikus karácsony előtt rejtélyes módon eltűnt, és azóta több felvételt hozott nyilvánosságra az általa finanszírozott România TV hírtelevízión keresztül, amelyekben az ellene indult, szerinte jogtalan eljárásokra panaszkodott.

A legutóbbi felvételen Ghiță azzal vádolja az igazságszolgáltatás vezetőit, hogy igazságtalan döntések születtek bizonyos büntetőjogi perekben. Állítását egy olyan bevágott beszélgetéssel próbálja alátámasztani, amelyen Traian Băsescu beszélget egy ismeretlennel a 2014-ben tíz év jogerős börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu médiamágnás és politikus peréről.

Băsescu és Voiculescu politikai ellenfelek voltak, Voiculescu kezdeményezte Băsescunak az államelnöki tisztségből történő  felfüggesztését. A felvételen hallható, amint Băsescu egyebek mellett kijelentette, hogy Románia "maffiaállam", illetve Voiculescu peréről azt sugallta, hogy nem jártak el teljesen korrektül az ügyészek és a bírák.

Băsescu felismerte a hangfelvételt

Băsescu egy közösségi oldalon szerdán tett bejegyzésben nem vonta kétségbe a bevallása szerint a múlt év végén folytatott beszélgetés hitelességét, de azt állította, hogy a hangfelvételt megvágták, ami félreértéseket okoz. Leszögezte, hogy bírákkal és ügyészekkel személyesen soha nem beszélt a Voiculescu-perről.

Emlékeztetett arra, hogy már elnöki mandátuma idején, de főleg azután a nyilvánosság előtt többször elmondta, hogy hatékonyabb parlamenti ellenőrzést kellene gyakorolni a Román Hírszerző Szolgálat fölött. Băsescu szerint ugyanis a belföldi hírszerzés túl nagy befolyásra tett szert az igazságszolgáltatásban és a közéletben, ami visszaélésekre ad lehetőséget.

Kapcsolódók

Kimaradt?