A PSD-ALDE felfüggesztéssel fenyegette meg Klaus Johannist

Várhatóan szerda este dönti el a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) álló parlamenti többség, milyen lépéseket tesz, miután az államfő elutasította a miniszterelnök-jelöltjüket. Liviu Dragnea PSD-elnök nyíltan felfüggesztéssel fenyegette meg Klaus Johannist.

Súlyos politikai válságba kívánja taszítani az országot Klaus Johannis azáltal, hogy elutasította a PSD-ALDE miniszterelnök-jelöltjét – jelentették ki kedden a koalíció vezetői arra reagálva, hogy az államfő felkérte őket, álljanak elő új jelölttel Sevil Shhaideh helyett.

A PSD elnöke, Liviu Dragnea úgy fogalmazott: megdöbbenve értesült Klaus Johannis döntéséről, annál is inkább, mert nem is kaptak rá semmilyen magyarázatot. „Ez az ember politikai válságot akar kirobbantani Romániában” – jelentette ki a politikus.

Dragnea szerint döntésével az államfő szembeszegül a választói akarattal. „Megijedt attól, hogy az emberek által megszavazott kormányprogramot gyakorlatba ültetjük” – vélekedett. A PSD elnöke „szekus propagandának” nevezte azokat a sajtóértesüléseket, hogy Sevil Shhaideh személyével kapcsolatban nemzetbiztonsági aggályok merültek fel. Azzal érvelt, hogy tavaly az államfő aláírta Shhaideh miniszteri kinevezését, és akkor nem merültek fel ilyen aggályok.

„Félő, hogy ha a PSD-ALDE koalíció újabb miniszterelnök-javaslattal áll elő, akkor azt is azonnal besároznák az államfő hívei. Kiderülne róla, hogy már gyermekkorában terrorista volt" - ironizált a pártelnök.

A politikus elmondta, hogy a PSD-ALDE vezetői várhatóan szerda este döntik el, miként járnak el a továbbiakban. Megjegyezte azonban: ha elemzéseik során arra jutnak, hogy az államfő felfüggesztése az egyetlen megoldás, akkor „tétovázás nélkül” megteszik ezt a lépés. A PSD elnöke az állítja: a felfüggesztésnek jogi alapot nyújthat egy korábbi alkotmánybírósági határozat, amely arra kötelezi az államfőt, hogy fogadja el a parlamenti többség kormányfőjelöltjét.

Az ALDE elnöke, Călin Popescu Tăriceanu azt állítja: az elnöki hivatalban tartott múlt heti konzultáción Klaus Johannis nyíltan kijelentette a koalíció küldöttségének, mindent megtesz, hogy ne szociáldemokrata legyen a kormányfő. "Azt mondta nekünk, hogy totális háborúra készül. Ennek a készülődésnek a jeleit látjuk most" – mondta a politikus.

Tăriceanu szerint az államfőnek közvetítő szerepet szán az alkotmány, hogy megszervezze a pártok közötti kormányalakítási egyeztetéseket, amikor azok nem tudnak megállapodni. Most viszont egy formálisan is megalakult többségi koalíció miniszterelnök-jelöltjét utasította el, amivel szerinte Johannis túllépte alkotmányos hatáskörét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?