Együtt mehet Johannishoz a PSD és az ALDE

Klaus Johannis államfő egyetért azzal, hogy közös küldöttség képviselje a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) a Cotroceni-palotában tartandó kormányalakítási tárgyalásokon - jelentette be kedden az elnök szóvivője. 

Mădălina Dobrovolschi hétfőn ismertette a Johannis által kezdeményezett konzultációk programját. Az eredeti tervek szerint szerdán a PSD-vel, a Nemzeti Liberális Párttal, a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel és az RMDSZ-szel, csütörtökön pedig az ALDE-val és a Népi Mozgalom Párttal tárgyalt volna az elnök.

Az ALDE társelnöke, Călin Popescu-Tăriceanu, illetve a PSD-t vezető Liviu Dragnea azonban hétfőn bejelentették, hogy alakulataik közös küldöttséget állítanak a tárgyalásokra. „Küldeni fogunk az államfőnek egy levelet, amelyben hivatalosan is értesítjük a koalíció létrejöttéről. Elküldjük neki a megállapodás szövegét, és arról is tájékoztatjuk, hogy együtt megyünk a szerdán 11 órára meghirdetett konzultációra" - nyilatkozta hétfőn Dragnea.

A PSD és az ALDE protokollumot írt alá hétfőn a közös kormányzás érdekében. A megállapodás azt is leszögezi, hogy a két alakulat közös miniszterelnök-jelöltet nevesít.

Kapcsolódók

Kimaradt?