Tăriceanunak nem kell a PNL, nem árulja el a PSD-t

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: több próbálkozás is történt már, hogy az általa képviselt pártot felzárkóztassák a jobbközép politikai erőkhöz, sőt, felkérést is kapott arra vonatkozóan, hogy átvegye a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetését. 

„Nem közömbös számomra a liberális mozgalmak egyesítésének gondolata. Sőt, ajánlatot is kaptam, hogy vegyem át a PNL vezetését. Lévén, hogy már voltam a PNL elnöke, és látván a párt jelenlegi helyzetét, elönt a szomorúság; nem akarom még jobban forgatni a kést a sebben, és nem akarok pejoratív szavakat használni azzal kapcsolatban, ami a PNL-vel történt. Látjuk mindannyian, a választók is tisztán látják” – mondta Tăriceanu a sajtótájékoztatón. 

Az ALDE társelnöke ugyanakkor kijelentette, hogy mielőtt tárgyalásba kezdenének, a PNL-nek ideológiailag pontosítani kell bizonyos kérdéseket. Úgy vélekedett: noha a politikában természetesen elkerülhetetlen kompromisszumokat hozni, a választóinak tett ígéreteket nem szegheti meg, ezért a PNL részéről jövő ajánlatot nem fogadhatják el, de szívesen látnak bárkit, aki csatlakozni akar a pártjukhoz, „mert ma már tisztán látszik, melyik az igazi liberális párt Romániában: az ALDE”.

Tăriceanu kijelentette, a PNL-vel az a probléma, hogy jelenleg valójában nem liberális párt, a tárgyalást pedig az értékek és elvek szintjéről kellene kezdeni. „Engem nem az foglalkoztat leginkább, hogy elnöki pozíciót foglaljak el. Azt hiszem, az lett volna a legfontosabb, ha a PNL eldönti, mi valójában a politikai irányzata” – mondta az ALDE társelnöke. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?