Hivatalos: ismét nőnek a bérek a tanügyben és az egészségügyben

Klaus Johannis államfő pénteken bejelentette: kihirdette a közalkalmazottak újabb béremeléséről szóló törvényt, amelyet korábban alkotmányosnak nyilvánított az alkotmánybíróság. A jogszabály a tanügyben és az egészségügyben irányoz elő fizetésnövekedést.

A képviselőház november 7-én fogadta el döntő házként a 2016/20-as sürgősségi kormányrendeletet módosító törvényt.  A jogszabály szerint január elsejétől az oktatási alkalmazottak alapbére 15 százalékkal nőne a decemberi szinthez képest, egyes egészségügyi alkalmazottaknál pedig 25 százalékos bérfejlesztést irányoznak elő már idén decembertől. A törvényt egy sor bérpótlékot is meghatároz például a pedagógusképzési gyakorlatokat végző, az összevont osztályokban tanító, a hátrányos helyzetű térségekben, vagy börtönökben oktató tanárok számára.

Korábban Dacian Cioloș miniszterelnök közölte: ezek a béremelések 4,8 milliárd lejes többletköltséget rónak az államkasszára. Hosszú távon pedig azt eredményezik, hogy jóval kevesebb pénz marad az egészségügyi és tanügyi intézmények infrastrukturális fejlesztésére, noha "az orvosok is panaszkodnak az egészségügyi infrastruktúrára, a tanárok és szülők is panaszkodnak a tanügyben tapasztalható körülményekre" - fogalmazott a kormányfő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?