Kedden ül össze a parlament, szerdától „keresik” a miniszterelnök-jelöltet

Jövő kedden déli 12 órára hívta össze a parlament alakuló ülését Klaus Johannis államfő, aki a Cotroceni-palotában tartott pénteki sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy jövő szerdán és csütörtökön egyeztet a parlamenti pártok vezetőivel a miniszterelnök-jelölt személyéről.

„Gratulálni szeretnék a parlamentbe bejutott pártoknak, elsősorban a Szociáldemokrata Pártnak, amely a legtöbb szavazatot kapta” – fogalmazott Klaus Johannis államfő pénteken délben tartott sajtótájkoztatóján. Elmondta, hogy keddre összehívta a parlament alakuló ülését és egy nappal későbbre ismét tárgyalásra hívta a bejutott pártok vezetőit a Cotroceni-palotába.

Mint korábban írtuk, a héten egyszer már egyeztetett az államfő a pártokkal, de akkor a PSD és az ALDE elutasította a meghívást arra hivatkozva, hogy a Központi Választási Iroda (BEC) még nem hirdetett végleges választási eredményeket.

Johannis újságírói kérdésre elmondta, valóban egyeztetett Călin Popescu-Tăriceanuval, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökével, de a megbeszélésen - a sajtóban megjelentekkel ellentétben - nem ajánlotta fel neki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét. Egy későbbi kérdésre nem kívánt arról beszélni, hogy mégis miről egyeztettek.

Arra a kérdésre, hogy a körvonalazódó PSD-ALDE-koalíció mellett lát-e lehetőséget egy más összetételű kormányra is, Johannis kitérő választ adott, szerinte ez majd akkor derül ki, amikor kormányalakítási megbízatást ad egy politikusnak.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök csütörtök esti nyilatkozatára hivatkozva egy újságíró arra volt kíváncsi, hogy mikékkepn fogadja majd Klaus Johannis a PSD „visszautasíthatatlan” jelöltjét, milyen lesz a megbeszélés hangulata. „Amilyen az összes tárgyalásom lenni szokot: nyugodt, érvek mentén alakuló, problémamentes” – mondta az államfő.

Szerinte egyelőre elsietett dolog előrehozott választásokról beszélni, ha nem sikerül megegyezni a választásokat megnyerő PSD-vel a miniszterelnök-jelölt személyérúl. „Előbb egyeztetek a pártokkal, ők elmondhatják, hogy milyen összetételű kabinetet képzeltek el, én kormányalakítási megbizatást adok valakinek, aztán a kormányról a parlamentben is szavazni kell. Ne fussunk annyira előre” – fogalmazott Johannis.

Legrészletesebb választ a pártváltó honatyák veszélyét firtató újságíró kapott. Klaus Johannis párhuzamba helyezte a brüsszeli EU-csúcsot tematizáló „migráns-kérdést” a román parlamenti munkát mérgező „migráns-kérdéssel”. Szerinte a pártváltó honatyák képezik a román politikum legtoxikusabb jelenségét. Johannis rendkívül aggasztónak nevezte,  hogy egyes pártok (a PSD - szerk. megj.) úgy próbálják növelni súlyukat a parlamentben, hogy már alakulatoktól csábítanak át frissen mandátumot szerzett honatyákat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?