Bemutatjuk az RMDSZ Konstanca megyei képviselőjét, Antal István Jánost

Nem az „égből pottyant” a politikába az RMDSZ Konstanca megyei képviselője. A hat éve a kikötővárosban élő, szatmárnémeti Antal István Jánostól megtudtuk: korábban megyei tanácsos, alprefektus és minisztériumi vezérigazgató is volt.

„Az RMDSZ-től nem szakadtam el soha” – jelentette ki a Maszolnak Antal István János röviddel azután, hogy megtudta: a román választási rendszer „lutrielemeinek” köszönhetően képviselőházi mandátumot kapott Konstanca megyében.

Szavai szerint meglepte az ölébe hullott parlamenti megbízatás, de úgy érzi, eddigi magyar érdekvédelmi tevékenységében és döntéshozói tisztségekben szerzett tapasztalatára alapozva helyt tud majd állni Bukarestben.

„Már RMDSZ előtti pillanatoktól RMDSZ-elkötelezett vagyok” – jelentette ki az újdonsült képviselő. Kijelentését azzal magyarázta, hogy ő szólalt fel először magyarul 1989. december 23-án a szatmárnémeti „tapsoló téren”, s mondhatni még az RMDSZ megalakulása előtt szívügyének tekintette a magyar érdekvédelmet. Később három Szatmár megyei tanácsosi mandátuma is volt, egy rövid ideig a megye alprefektusi tisztségét is betöltötte.

Antal István János állattenyésztő szakmérnök, lótenyésztéssel foglalkozik. Tizenöt évvel ezelőtt a mezőgazdasági minisztériumban volt vezérigazgató, majd a mangaliai állami ménes – Dél-Kelet-Európa legnagyobb ménese – igazgatását bízták rá. Hatodik éve él Konstancán. Egy éve egy nagy konstancai cég szerződtette egy magán lovasközpont kiépítésére. „A lovasportban is dolgoztam, de az RMDSZ-től nem szakadtam el soha” – jelentette ki portálunknak.

A képviselőtől megtudtuk, hogy a felesége magyar csárdát működtet Konstancán. „Kétnyelvű étlapunk van, csak magyar ételeket szolgálunk fel, még véletlenül sincs pacalleves vagy miccs” – jegyezte meg. Szerinte korai még erről beszélni, de a képviselőházban várhatóan a mezőgazdasági szakbizottságában fog tevékenykedni, mert ez áll a legközelebb a szakmájához.

„Úgy örülünk, hogy nem is tudjuk összefogni a szánkat” – jelentette ki a Maszolnak Ughy István, a Konstanca megyei RMDSZ elnöke. Az örömet azzal magyarázta, hogy most már a Kárpátokon kívüli magyaroknak is lesz egy képviselőjük a parlamentben. „Most már lesz, akikhez fordulniuk az erdélyi megyéken kívül élő magyaroknak” – fogalmazott az RMDSZ-elnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?