Székelyföldi románok: a PSD ne vonja be a kormányzásba az RMDSZ-t

Felhívást intézett a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőségéhez a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma, arra kérve a parlamenti választásokat megnyerő pártot, hogy ne vonja be a kormányba az RMDSZ-t. 

Liviu Dragnea PSD-elnökhöz címzett levelükben a fórum vezetői aggodalmukat fejezik ki azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is részt vehet a kormányzásban, hangsúlyozva, hogy a parlamenti többséghez nincs szükség a szövetségre, amely több ízben „rosszindulatú és ellenséges' kijelentéseket tett Romániáról, a román népről, és 'egyetlen percig sem mondott le arról az álomról, hogy visszaállítsák Nagy-Magyarországot.” 

Az Agerpres hírügynökségnek is elküldött nyílt levélben az aláírók azt írják: ha az RMDSZ kormányra kerül, továbbra is alá fogja ásni az ország alapjait. „Nem akarunk újra idegenként élni a saját országunkban! Nem akarunk a 'székelyek földjén' élni és arra kényszerülni, hogy meg kelljen tanulnunk magyarul” – írják a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának képviselői, hozzátéve, hogy az ország ezen régióiban nagy gondokkal küszködik a román közösség identitása megőrzése tekintetében. „Reméljük, hogy ezek a gondok végre, a PSD-kormányzás alatt, a nagy egyesülés 2018. december 1-jei megünnepléséig megoldásra találnak” – olvasható a nyílt levélben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?