Johannis szerint udvariasságból levizsgáztak Dragneáék

Klaus Johannis államfő szerint udvariatlanság a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) részéről, hogy elutasították a kormányalakítási tárgyalásokra szóló meghívást.

„Nagyon is jól értelmeztük az alkotmánynak azt a cikkelyét. Ez egyszerűen udvariatlanság. Nem értem, mi a céljuk ezzel. Szerintem tévednek” – fogalmazott az elnök kedden adott nyilatkozatában.

Mint ismet, a PSD és az ALDE egyaránt arr hivatkozva utasította el a meghívást a szerdai konzultációra, hogy Klaus Johannis nem az alkotmányos előírásoknak megfelelően járt el, amikor tárgyalásokat kezdeményezett a pártokkal a kormányalakításról.

Az államfő az alkotmány 85. cikkelyének első bekezdésre hivatkozva küldött meghívót a parlamenti pártok vezetőinek. Ez azt írja elő, hogy Románia elnöke megbíz egy jelöltet a kormányalakítással, és a parlament bizalmi szavazata alapján kinevezi a kormányt.

A PSD elnöke, Liviu Dragnea szerint azonban a 103-as cikkely szerint kellett volna eljárnia. E szerint az elnök kijelöli miniszterelnököt, miután tanácskozott a parlamentben abszolút többséggel rendelkező párttal vagy, abban az esetben, ha nincs ilyen többség, a parlamentben képviselt pártokkal. 

Kapcsolódók

Kimaradt?