Corlățean: Románia lobbizik a schengeni csatlakozásért

Lobbitevékenysége erősítésével próbálja leszerelni Románia a schengeni övezetbe való felvételét hátráltató holland és német ellenkezést - derült ki Titus Corlățean külügyminiszter egyik rádióinterjújából, amelyet szerdán ismertetett a Mediafax hírügynökség.

Corlățean elmondta: azt kérte parlament házelnökeitől, hogy sürgősen kezdeményezzék baráti csoportok megalakítását a holland és a német törvényhozás tagjaival, amelyek lobbitevékenységükkel elősegíthetik Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni övezethez. A külügyminiszter telefonon kért találkozót Frans Timmermans holland külügyminisztertől, akit a román helyzet jó ismerőjeként, az ország uniós csatlakozása korábbi támogatójaként jellemzett.tc

"Két lehetőség jött szóba: vagy egy bukaresti külügyminiszteri találkozó, amelyre a holland kollégát jelentős gazdasági küldöttség is elkísérné, hiszen ne feledjük, hogy Hollandia a legnagyobb külföldi befektető Romániában, vagy én utaznék Hágába" - mondta Corlățean. Hozzátette: reményei szerint az idén megoldódik Románia schengeni csatlakozásának problémája.

A bukaresti hatóságok több ízben jelezték, hogy álláspontjuk szerint az ország teljesítette a határellenőrzés nélküli övezetbe való belépés feltételeit, a csatlakozást hátráltató holland és német ellenkezést pedig Hága és Berlin belpolitikai megfontolásainak tulajdonítják.

Arra számítanak, hogy az Európai Unió belügyminisztereinek márciusi találkozóján döntés születik Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról, oly módon, hogy márciusban a légi és vízi, 2013 végén pedig a szárazföldi közlekedésben is megvalósul a két ország beépülése a szabad mozgást biztosító térségbe.

Kimaradt?