Nem gyakorolhatja ügyvédi hivatását Alina Bica

Nem gyakorolhatja ügyvédi hivatását Alina Bica, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) volt vezetője - döntött a Dolj megyei ügyvédi kamara tanácsa. 

A testület az ügyvédek jogállását szabályozó statútum 50. cikkelyére hivatkozva döntött így, amely kimondja, hogy egy ügyvédtől a jogerős ítélet kimondásáig megvonható hivatása gyakorlásának joga, amennyiben olyan bűnügyi per folyik ellene, amely árt a szakma presztízsének.

Lucian Săuleanu, a Dolj megyei ügyvédi kamara dékánja pénteken úgy nyilatkozott: Alina Bica esetében együtt vannak a felfüggesztést indokolttá tevő körülmények, ezért a testület megvonja a DIICOT volt vezetőjétől a jogot, hogy gyakorolhassa szakmáját. Alina Bica 15 napon belül fellebbezhet az ügyvédi kamara döntése ellen. 

A DIICOT volt vezetőjét 2016 november 29-én négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Legfelső Bíróság. Ugyanabban az ügyben Adriean Videanu exminisztert felmentették a vádak alól. Az ítélet nem jogerős. A DIICOT egykori főügyésze bűnpártolás miatt kapott négy év szabadságvesztést, kétrendbéli hivatali hatalommal való visszaélés, illetve egy másik, ugyancsak bűnpártolásra vonatkozó vád alól felmentette a bíróság. A rá kiszabott négyéves börtönbüntetésből levonják a 2015. januárjától június 15-éig terjedő időszakot, mialatt vizsgálati fogságban volt. 

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2015. február 26-án nyújtotta be a bírósághoz az úgynevezett Bica 2-es ügy vádiratát. A DNA szerint Alina Bica jogtalanul rendelte el a vagyonzár feloldását Adrian Videanu Titan Mar Rt. nevű cégénél (az exminiszter vagyonának egy részét - beleértve a Titan Mar-részvényeket is - a Romgaz-ügyben helyezte zár alá az ügyészség). Adrian Videanut hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt küldte bíróság elé a DNA a Bica 2-es ügyben, a Legfelső Bíróság azonban első fokon felmentette a vádak alól. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?