Az ügyészség meghosszabbította Horváth Anna bírósági felügyeletét

Az ügyészség szerdán meghosszabbította Horváth Anna bírósági felügyeletét és ezen belül az a hivatal gyakorlásától való eltiltását. Kolozsvár alpolgármestere csütörtökön fellebbezni fog.

Erről maga Horváth Anna számolt be szerda este a Facebook-oldalán. "Az elmúlt 60 nap alatt valamennyi tanút kihallgatták, a vizsgálat végéhez közeledik, ezért úgy értékelem, hogy az eljárás megfelelő lebonyolítása nem lehet érv az eltiltásomra. Ebben az időszakban teljes nyitottsággal álltam a kivizsgálást végzők rendelkezésére" – írja az alpolgármester.

Horváth Anna ugyanakkor cáfolta azokat a korábbi sajtóértesüléseket, miszerint egy feljelentés alapján indult ellene eljárás. Közlése szerint a február óta elkezdődött "teljes körű nemzetbiztonsági megfigyeléséből" származó lehallgatások "értelmezései ürügyén" kezdtek el ellene vizsgálódni az ügyészek.

"Ebben a helyzetben nincs más megoldás: hinnem kell, abban, hogy az igazság érdekli őket, és akkor be tudom bizonyítani ártatlanságomat. Végtelenül sajnálom viszont, hogy ily módon a kolozsvári magyar közösség legitim érdekképviselete szenved kárt. Köszönöm a kolozsvári emberek szolidaritását és kiállását, hiszen minden közösségi ember, közösségi vezető számára ez a legfontosabb. Meggyőződésem, hogy ennek megfelelően kell cselekednünk december 11-én is! Hiszen olyan időket élünk, amikor az egység, az összetartozás ereje az egyetlen dolog, ami számít!" – fogalmaz az RMDSZ-es alpolgármester.

Két hónapja kezdődött

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei október 11-én helyezték 60 napos hatósági felügyelet alá Horváth Annát, Kolozsvár alpolgármesterét, és hivatala gyakorlásától is eltiltották. A DNA az elöljárót befolyással való visszaéléssel gyanúsítja. 

Az ügyészek szerint Horváth Anna 2016. február és májusa között befolyásával visszaélve megsürgette a polgármesteri hivatal városrendészeti osztályán egy kolozsvári vállalkozó építkezési engedélyének kibocsátását. Cserében az alpolgármester az üzletembertől 60 darab fesztiválbérletet kért összesen 20 ezer lej értékben, amelyekkel a választási kampányában segédkező önkénteseket akarta jutalmazni.

A DNA közleménye szerint Horváth Anna és a vállalkozó abban egyeztek meg, hogy az alpolgármester a fesztiválbérletekhez egy szponzori szerződés révén jut hozzá, amelyet az elöljáró által a későbbiekben megnevezett jogi személlyel kötne meg az üzletember. Az ügyészség úgy tudja, hogy az alpolgármester a választások utánra is segítséget ígért a meg nem nevezett üzletembernek más, hasonló ingatlanberuházások lebonyolításához. 

Horváth Anna a hatósági felügyelet ideje alatt nem láthatja el az alpolgármesteri teendőket, nem veheti fel a kapcsolatot az ügyében érintett személyekkel, rendszeresen meg kell jelennie a hatóságok előtt, és csak az ügyészek jóváhagyásával hagyhatja el az országot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?