Politológusok szerint a magyar választók üdvözlik az összefogást

A romániai magyar választók többsége üdvözli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) összefogását a december 11-i parlamenti választásokon - hangoztatták az M1 aktuális csatorna Szemtől Szembe című műsorában vasárnap nyilatkozó politológusok.

Kántor Zoltán, a kutatóintézet igazgatója elmondta, a két párt közös listaállítását bár a többség üdvözli, azért vannak olyanok, akik elégedetlenek az adott összefogás jellegével. Hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy egy másfél milliós közösségről van szó, amelyben különböző politikai nézetek vannak. A kulcskérdés az, hogy januártól milyen módon folytatódik - a parlamenti felhatalmazás alapján - a közösségépítés.

Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet politológusa szerint az egységnek és az összefogásnak a gondolata még mindig népszerű Erdélyben. "Azt mutatják a közvélemény-kutatások, hogy az erdélyi magyarok igenis igénylik ezt a fajta összefogást" - mondta. Kérdésre elmondta azt is, a globális trendnek megfelelően a helyi fiatalok inaktívabbak a választási hajlandóság tekintetében, mint az idősek. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?