Hatósági felügyelet alatt marad Elena Udrea és Ioana Băsescu

További hatvan napig hatósági felügyelet alatt marad Elena Udrea és Ioana Băsescu - közölték velük az ügyészek szerdán a DNA székhelyén. A vádhatóság a 2009-es elnökválasztási kampány kapcsán vizsgálódik ellenük.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészségről elmenőben Elena Udrea úgy nyilatkozott, fel van rá készülve, hogy bíróság elé állítják. „Ezt az iratcsomót úgy alkották meg, hogy kampány ideje alatt bíróság elé állítsanak, egyrészt, hogy engem megfélemlítsenek, és talán arra is rábírjanak, hogy visszavonuljak a politikából, kettő - hogy Traian Băsescunak rosszat tegyenek, az ügyirat ugyanis a 2009-es kampánnyal kapcsolatos” - mondta Udrea a DNA székházánál.

Elena Udreát pénzmosással és csúszópénz elfogadására való felbujtással, Ioana Băsescut hivatali visszaélésre és pénzmosásra való felbujtással gyanúsítják.

A vádhatóság szerint a 2009-es választási kampányban bűncselekmény révén szerzett összegeket használtak fel.

Szeptemberben az ügyészek több személy ellen indítottak eljárást pénzmosás vádjával. Ezek közé tartozik Gheorghe Nastasia, aki a tettek elkövetésének idején a Turisztikai Minisztérium főtitkára volt, és Victor Tarhon, a Tulcea Megyei Tanács akkori elnöke.

„A bizonyítékok szerint Elena Udrea rábírta Gheorghe Nastasiát és Victor Tarhont, hogy bizonyos cégekkel, amelyek szerződéses kapcsolatban álltak az általuk vezetett intézményekkel, kifizettessék a választási kampány reklámszerződéseit. A kifizetések fiktív számlák alapján történtek. Elena Udrea biztosította az összeköttetést a törvénytelen úton pénzt szerző személyek és a szolgáltatást nyújtó cégek között” - részletezi a DNA.

Az ügyben Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner és Giovanni-Mario Francesco ellen is eljárás folyik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?