A jobboldal elnökjelöltje lesz Cristian Diaconescu?

Cristian Diaconescu volt külügyminiszter, az államfő tanácsosa a jobboldali erők elnökjelöltje lehet a 2014-es választásokon – nyilatkozták a Newsinnek a Demokrata Liberális Párthoz (PDL) közel álló források. Jelölését állítólag nemcsak Traian Băsescu, hanem Vasile Blaga, a PDL elnöke is támogatja.

Diaconescu a Szociáldemokrata Pártból kilépve szegődött az államfő mellé. Jelölésének támogatói szerint ez előnyére válhat, mert a baloldali választóktól is gyűjthet be szavazatokat.cd

A jobboldal másik potenciális elnökjelöltje Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök, aki jelenleg a Polgári Erő (FC) nevű pártot vezeti. Ungureanu múlt héten azt nyilatkozta, az idénre tervezett alkotmánymódosításkor változatlanul kell hagyni azt az előírást, hogy Romániában közvetlen módon választják meg az államfőt. A volt miniszterelnök ugyanakkor sürgette, hogy a jobboldal mielőbb állítson elnökjelöltet.

Korábban felröppent az a hír is, hogy a jobboldal Emil Bocot, a PDL volt vezetőjét, volt kormányfőt indítaná az elnökválasztásokon. Boc ezt elhárította, mondván, hogy még hosszú évekig Kolozsvár polgármestere szeretne maradni.

Kimaradt?