Klaus Johannis: a tolerancia nem jelent ostobaságot

Klaus Johannis államfő azt nyilatkozta szerdán, hogy „ügyelni kell” a család meghatározására vonatkozó alkotmánymódosító kezdeményeséssel, és hangsúlyozta: a tolerancia nem egyenértékű az ostobasággal.

„Az, hogy toleráns vagy, nem jelenti azt, hogy ostoba vagy. Toleránsnak lenni azt jelenti: tudatosan elfogadod, hogy vannak melletted mások, akiknek más a véleménye, mások a meglátásaik. A tolerancia a jólinformáltságból és nem az alulinformáltságból fakad” - jelentette ki Johannis.

A kormányfő azt mondta: kitart az októberben, ebben az ügyben tett kijelentései mellett. „Mindent szavazat alá lehet bocsátani, elmehetünk, pecsételhetünk, és kapunk egy eredményt. A társadalmi békét azonban nem lehet szavazással megvalósítani” - fogalmazott Johannis.

Az államfő szerint a társadalmi békét kizárólag kompromisszumok révén lehet megvalósítani, amelynek létre kell jönnie a politikusok között, a politikum és a társadalom, a társadalom és az egyház, a különböző társadalmi csoportok között.

„Ha egy országban megbomlik a társadalmi béke, ott nincsenek győztesek, csak vesztesek vannak, ezért mondtam, hogy toleránsaknak kell lennünk” - mondta Klaus Johannis. Az államfő a bukaresti egyetem által szervezett Politika: az elmélettől a gyakorlatig című vitán vett részt.

Kapcsolódók

Kimaradt?