Még Portik Vilmost is kiborította a marosvásárhelyi EMNP állásfoglalása

Úgy foglalt állást hétfőn a marosvásárhelyi EMNP a római katolikus gimnázium ügyében, hogy ez még a szervezet volt Maros megyei elnökénél, Portik Vilmosnál is kiverte a biztosítékot. A közleményben ugyanis nem zárják ki a tanintézmény igazgatójának bűnösségét.

Az állásfoglalás rövid, ezért szó szerint, a helyesírási hibákkal együtt idézzük.

„Dúl a választási kardcsörte... botrányok, ígéretek és nacionalizmus, illetve lokál patriotizmus üti fel a fejét jobb sorsa érdemes életterünkben. A tény, hogy Tamási Zsolt ellen vizsgálatot indított a korrupcióellenes hatóság (DNA) két dolgot jelenthet:

1. December 11-én választások lesznek, és ilyenkor áldozatokra van szükség, vagy pedig

2. lecsapott az igazságszolgáltatás vasökle, amely nem veszi figyelembe az etnikai hovatartozást.

Továbbá meg kell jegyeznünk, hogy bár Tamási Zsolt sok mindent letett a nemzet asztalára, mégsem vehetjük ezt kiindulópontként. Amiért joggal kiálthatunk, sőt követelhetünk az az, hogy igazságos eljárásban részesüljön. Ha megállapítják ártatlanságát, akkor azonnali hatállyal mentsék fel, ha pedig bűnös, akkor ítéljék el. Nincs szükségünk bűnözőkre sem a magyar, sem pedig a román oldalon”.

A közlemény a Maros megyei EMNP Facebook-oldalára is felkerült, nap közben azonban levették onnan. A lépés összefüggésben lehet azzal, hogy az állásfoglalást a szervezet korábbi elnöke, Portik Vilmos így kommentálta a közösségi oldalon: „Nem vagytok magatoknál. Szégyen, szégyen, hogy miket mondotok. Ez nem az a szervezet, amiben hittem valaha”.

Megkeresésükre Portik Vilmos sokatmondónak neveztem, hogy az állásfoglalást az EMNP marosvásárhelyi szervezete írta alá, és senki nem vállalta névvel. „A közleményről csak nyomdafestéket nem tűrő szavak jutnak eszembe. Csak azt tudom mondani, ha már segíteni nem tudunk, akkor legalább ártani ne ártsunk” – jelentette ki az EMNP volt elnöke.

Portik hozzátette, főként az háborította fel, hogy a pártszervezet nem zárja ki Tamási Zsoltnak, a római katolikus teológiai gimnázium igazgatójának a bűnösségét. „Nehezen állítható, hogy Románia jogállam lenne, de még nálunk is megilleti a gyanúsítottakat az ártatlanság vélelme” – szögezte le a politikus, aki az EMNP Maros megyei szervezetének polgármester-jelöltje is volt a tavalyi előválasztáson. Június végén a Néppárt országos vezetősége megvonta tőle a bizalmat.

A Maros megyei EMNP elnöke, Bereczki Ferenc a Maszolnak elmondta, tud a városi szervezet közleményéről, de még nem olvasta, a megszövegezésében nem vett részt. Közölte, nem kíván elhatárolódni az állásfoglalástól, Portik Vilmos reakcióját pedig nem kommentálta. "Mi minden segítséget megadnánk Tamási Zsoltnak. Közelednek a választások, és az RMDSZ szerintünk mártírt akar faragni az igazgatóból. Tamási Zsoltot meg kell védeni, nem mártírt kell csinálni belőle" – fogalmazott Bereczki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?