Megszavazta a képviselőház az újabb közalkalmazotti béremeléseket

FRISSÍTVE: Ellenszavazat nélkül, döntő házként elfogadta a képviselőház hétfő délután az újabb közalkalmazotti béremeléseket előíró törvényt, amelynek alkalmazása a kormány szerint több mint egymilliárd euróval terheli meg a jövő évi költségvetést. A liberálisok bojkottálták az ülést. Utólag pedig azt állították: az ülés nem volt határozatképes.

A kormány ellenvetései dacára megszavazta hétfőn a képviselőház több közalkalmazotti kategória fizetésemelését. Ha a törvényt az államfő nem küldi vissza a parlamentnek újratárgyalásra, illetve a kormány nem támadja meg az alkotmánybíróságon, akkor december elsejétől és január elsejétől a következő béremelések lépnek életbe:

  • December elsejétől átlagban 15 százalékkal nő az egészségügyi alkalmazottak (beleértve az adminisztratív személyzetet) alapfizetése;
  • December elsejétől átlagban 15 százalékkal nő a szociális ellátásban dolgozó alkalmazottak alapfizetése;
  • Január elsejétől átlagban 15 százalékkal nő a tanügyi alkalmazottak (beleértve az adminisztratív és kisegítő személyzetet) alapfizetése;
  • December elsejétől 25 százalékkal nő az Országos Egészségbiztosító Pénztár alkalmazottainak alapfizetése.

A jogszabály elfogadása mellett 184 képviselő voksolt, egy nem szavazott. A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), az RMDSZ és a többi nemzeti kisebbség képviselői támogatták a béremeléseket, a PNL kivonult a teremből. 

Mint ismert, a képviselőház a bérkorrekciókról szóló idei kormányrendeletet jóváhagyó törvénybe "lopta be" a fizetésemeléseket. Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter a szavazás előtt arra kérte a honatyákat, hogy eredeti formájában szavazzák meg a kormányrendeletet, ugyanis a szakbizottságok által hozott módosítások a különböző közalkalmazotti kategóriák közti bérkülönbségek elmélyüléséhez vezetnek majd. 

A szenátusban hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánították a szociáldemokraták két nyugdíj-emelési törvénykezdeményezését, miután a házszabályban megszabott határidőn belül nem rendeztek szavazást a tervezetekről. Ezekben az esetekben is a képviselőházé lesz a döntő szó.

A tárcavezető szerint a béremelések elsősorban azoknak az állami szektorban dolgozó alkalmazottaknak kedveznek, akiknek most is nagyobb a fizetésük, és nem a rászoruló kezdő gyógyszerészeknek, orvosoknak, ápolóknak, tanítóknak és tanároknak. "Nem normális, hogy a vezető beosztásúaknak 50 százalékkal nőjön a fizetésük, miközben a falusi tanítók bérével vannak problémák" - érvelt a munkaügyi miniszter.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke viszont kijelentette: a parlamentet nem lehet megakadályozni egy törvény elfogadásában, és azt állította: van pénz az állami költségvetésben a 20-as kormányrendelet módosításaiban ígért béremelésekre.

Dragoş Pîslaru a szavazás után kijelentette, a kormány fontolóra veszi, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a jogszabályt. 

FRISSÍTÉS: Nem volt kvórum?

A képviselőház határozatképességéhez 177 honatya jelenlétére lett volna szükség, a házelnök szerint 185-en ültek a teremben a törvény elfogadásakor. Alapos azonban a gyanú, hogy nem volt kvórum, így a hétfői szavazat semmisnek tekinthető – állítja a Nemzeti Liberális Párt.

A PNL közzétett egy fotót a Facebook-oldalán, amely a szavazáskor készült, és amelyen állításuk szerint csak 168 képviselő látható. Ugyanakkor a news.ro hírügynökség, szinten a szavazás pillanatában, lefilmezte az üléstermet az erkélyről, a videón pedig csak 153 honatyát lehet megszámolni.

A szavazás előtt a független Remus Cernea és a liberális Mircea Toader is arra kérte a házelnököt, hogy olvassanak jelenlétet. A kérést Florin Iordache szavazásra bocsátotta, és a képviselők elutasították.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?