Kelemen Hunor: „Ne engedjük magunkat megfélemlíteni”

„Kiállunk a közösségünkért dolgozó magyar emberekért, szolidaritást vállalunk mindenkivel, aki hasonló helyzetbe kerül, és erre kérem közösségünket is” – fogalmazott szombati közleményében Kelemen Hunor.

Az RMDSZ szövetségi elnöke a korrupcióellenes ügyészség eljárása kapcsán foglalt állást, amelyben Tamási Zsolt Józsefet, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium igazgatóját hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel, Ștefan Somesant, Maros megyei főtanfelügyelőt pedig hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel gyanúsítják.

A politikus emlékeztetett: Romániában több száz olyan visszaszolgáltatott ingatlan van, amelyben iskola, óvoda működik. Szerinte a Mikó-ügy néven elhíresült, 2012. június 28-i bírósági döntés rendkívül veszélyes precedenst teremtett. Felidézte: az RMDSZ már négy évvel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot államosították újra, de ez a veszély fenyegetheti a többi visszaszolgáltatott egyházi és közösségi ingatlant is.

„A sepsiszentgyörgyi és a marosvásárhelyi esetek közti elképesztő hasonlóság és az elmúlt négy évben korrupcióellenes harcként beállított boszorkányüldözés az erdélyi magyar közösség vezetői ellen arra kötelez bennünket, hogy zárjuk sorainkat, és ne engedjük magunkat megfélemlíteni. Az RMDSZ nevében határozottan állítom: kiállunk a közösségünkért dolgozó magyar emberekért, szolidaritást vállalunk mindenkivel, aki hasonló helyzetbe kerül, és erre kérem közösségünket is” – olvasható az állásfoglalásban.

Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyar közösségnek ma elsősorban saját erejében, „saját egészséges immunrendszerében” kell bíznia, és meg kell mutatnia, hogy a közel másfél milliós magyar közösség jogaival és javaival senki nem élhet vissza, nem csorbíthatja, és nem veheti el azokat.

„Most nekünk azt is meg kell mutatnunk, hogy mi vagyunk az a nemzet, amely megvédi tagjait, amely nem engedi, hogy vagyonát elkobozzák. Mutassuk meg, hogy nemcsak a lakói vagyunk ennek az országnak, hanem egy erős, összetartó nemzetközösséget alkotunk!” – zárul a közlemény.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?