Stolojan ízekre tépte Victor Pontáék költségvetését

Keményen bírálta és a kleptokrácia költségvetésének nevezte Theodor Stolojan a Victor Ponta kormányfő által csütörtök este bemutatott 2013-as büdzsétervezet. A Demokrata Liberális Párt európai parlamenti képviselője szerint a miniszterelnöknek fogalma sincs, mire alapozza az ismertetett adatokat, és megoldásokat sem kínált a polgárok gondjaira.

Románia volt kormányfője és egyik legelismertebb pénzügyi szakembere a ziare.com-nak adott interjút pénteken. Caragiale-darabba illőnek nevezte, hogy Victor Ponta – mint beismerte – nem tudja, hány köztisztviselő van jelenleg Romániában. Kifogásolta, hogy a miniszterelnök olyan reformokat lebegetett meg, amelyekről nem tudni, mikor kezdődnek és mikor érnek véget.stolo

A „kleptokrata” minősítést politikus egy konkrét esettel támasztotta alá. A napokban látott napvilágot a hír, hogy a Hidroelectrica vezetőjének magáncége szerződésben áll az állami óriásvállalattal, és ebben a miniszterelnök nem talál kifogásolnivalót.

Stolojan figyelmeztette a kormányt: szóba sem az új hitelszerződés megkötése a Nemzetközi Valutaalappal, amíg Románia nem teljesítette a nemzetközi hitelezőkkel szemben vállalt kötelezettségeit. „A Ponta-kormánynak pedig súlyos adósságai vannak ezen a téren” – jelentette ki.

Kimaradt?