Leszedeti a rendőrség az RMDSZ román nyelvű óriásplakátjait

Csupán néhány napott állhattak Kolozsváron az RMDSZ óriáspannói: a helyi rendőrség fenyegetéseinek hatására kedden a kültéri hirdetési felületeket bérlő cég elkezdte a plakátok eltávolítását.

Mint megírtuk, a napokban a román sajtó egy része által szeparatista üzenetűnek minősített román nyelvű óriásplakátokat helyeztetett el az RMDSZ Bihar és Kolozs megyében az előkampány részeként. Kolozsváron például a következű feliratú óriáspannók kerültek ki az utak mellé: „Salvăm CLUJUL. De BUCUREȘTI. Taxele noastre să îmbogățească Ardealul. NU capitala!” (Megmentjük Kolozsvárt. Bukaresttől. Az adóink Erdélyt gazdagítsák, ne a fővárost!”

Kovács Péter ügyvezető elnöktől, az RMDSZ kampányfőnökétől megtudtuk: hirdetésfelületeket bérlő cégekkel kötöttek szerződést az óriásplakátok elhelyezéséről. A kolozsvári cégnél kedden a polgármesteri hivatal kérésére megjelentek a helyi rendőrség képviselői, és büntetéssel fenyegették meg őket. „Azt mondták a cég vezetőinek, hogy ha nem veszik le az óriásplakátjainkat, 30 ezer lejes bírságot kapnak” – tájékoztatott a politikus.

A kampányfőnök elmondta, eddig két román nyelvű óriáspannójukat távolították el Kolozsváron a nyolcból. Arról nem tudott részleteket, hogy a helyi rendőrség mire hivatkozva kényszerítette erre a lépésre a plakátoló céget. „Arra mi is kíváncsiak vagyunk, hogy melyik törvény melyik cikkelye alapján járt el a rendőrség” – jegyezte meg. Hozzátette, olyan hirdetési felületekre helyezték el az RMDSZ óriáspannóit, "amelyekkel évek óta semmilyen baj nem volt".

Kovács Péter ugyanakkor idézte az alkotmány 30. cikkelyét, amely szerint minden fajta cenzúra, a gondolatok és vélemények bármiféle korlátozása tilos Romániában. "Szerintünk a rendőrség alkotmányellenesen járt el" – fogalmazott a politikus.

A plakátok élénk reakciókat váltottak ki, elsősorban a közösségi médiában, de a különböző blogokon és a hírtelevíziókban is. Az Antena 3 televízió meghívottjai Románia titkos feldarabolási tervéről beszélgettek a plakátok kapcsán egy műsorban. A tévé egyik ismert műsorvezetője, Radu Tudor a blogján ellenjavaslatként azt kezdeményezte, hogy szabadítsák meg Bukarestet az RMDSZ-től. 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei szervezete hétfőn elszakadáspárti retorikával vádolta az RMDSZ-t, mely - szerinte - a '90-es évek hangulatát idézi. Úgy vélte, hogy a választási üzenet mind gazdaságilag, mind pedig morálisan elhibázott. 

Az Országos Koalíció Románia Korszerűsítéséért (CNMR) panaszt emel az RMDSZ ellen az Állandó Választási Hatóságnál a szövetség által elhelyezett óriásplakátok miatt, amelyek - szerintük - sértik a választási törvény előírásait.  „Az RMDSZ megszegte ezzel a választási törvényt. Az Országos Koalíció Románia Korszerűsítéséért felszólítja az RMDSZ-t a területi szeparatizmusra utaló plakátok eltávolítására. A CNMR ugyanakkor kéri az Állandó Választási Hatóságot, vizsgálja felül, hogy törvényesen járt-e el az RMDSZ a plakátok kifüggesztésekor, lévén, hogy a választási kampány november 11-én kezdődik" - áll a Demokrácia Megvalósításáért Egyesület által kiadott közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?