Johannis Szatmárnémetiben: modernebb hadseregre van szükségünk

A román hadsereg korszerűsítését sürgette hétfőn Szatmárnémetiben Klaus Johannis államfő a Román Hadsereg Napján, a szatmárnémeti Északi Színházban szervezett kerekasztal-beszélgetésen, amelyen Mihnea Motoc védelmi miniszter mellett helyi önkormányzati vezetők is részt vettek.

„Nagyra tartom a Román Hadsereget, amely a professzionalizmusa révén Románia egyik legmegbecsültebb intézményévé vált” — mondta beszédében az államfő, aki arra is rávilágított, hogy politikai és anyagi támogatásra van szükség a hadsereg erősítéséhez és korszerűsítéséhez.

Johannis örömét fejezte ki, hogy a kerekasztal-beszélgetésen a politikai pártok képviselői is megjelentek, és konszenzusra jutottak abban, hogy a hadseregre kell fordítani legalább tíz éven át a bruttó hazai össztermék 2 százalékát, annak érdekében, mert csak így korszerűsíthető.

Az államfő kedden a Román Hadsereg Napja alkalmából részt vesz majd a nagykárolyi katonai ünnepségen is, amely a szervezők szerint minden eddiginél nagyobb és pompásabb esemény lesz. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?