Dacian Cioloș nyitott arra, hogy a választások után kormányt alakítson

Dacian Cioloș nyitott arra, hogy ha a parlamenti választások eredménye lehetővé teszi, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként kormányt alakítson decemberben.

Erről az Adevărulnak nyilatkozott, miután a PNL országos vezetősége úgy döntött: a független kormányfőt jelöli a decemberi választások után is a miniszterelnöki tisztségre. Cioloș ugyanakkor hangsúlyozta, a választási kampányban nem vesz rész, így a liberálisok által a támogatására szervezett november 6-i tüntetésen sem lesz jelen.

A miniszterelnök elmondta, a legfontosabbnak azt tartja, hogy a Románia 100 című programdokumentumában foglalt értékeket és elveket felkarolják azokat a pártok, akit ők kormányfőnek javasolják. Tájékoztatása szerint a hétfőn tárgyalt a PNL elnökével, Alina Gorghiuval, és „megtalálták az alapjait az együttműködésnek”.

Klaus Johannis államfő nagyon jó ötletnek tartja, hogy a liberálisok Dacian Cioloşt nevesítették miniszterelnök-jelöltnek a december 11-i választások után. „Nagyon jó ötletnek tartom'”- mondta az elnök minden egyéb kommentár nélkül, amikor a liberálisok döntéséről kérdezték.

Cioloș hangsúlyozta, nem csak az elveket tartja fontosnak, hanem azoknak az embereknek a feddhetetlenségét is, akikkel ezek gyakorlatba ültethetők. A miniszterelnök hozzátette: ilyen értelemben biztatónak tartja, hogy a PNL parlamenti jelöltjeinek mintegy fele a politikán kívülről érkezett, „és meg tudja mutatni, hogy új emberekkel is lehet a politikát alakítani”. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?