Székháza előtt „felejtett” földhalom miatt perel a háromszéki prefektus

A háromszéki prefektus a székháza előtt hagyott földhalom miatt perelte be a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot.

Sebastian Cucu prefektus sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy bírósághoz fordult, mert a sepsiszentgyörgyi önkormányzat többszöri felszólítására sem hordatta el a főtér felújítása után a prefektúra előtt hagyott hatalmas földhalmot. 

A háromszéki kormánybiztos azt kéri a bíróságtól, hassanak oda, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat rendezze a főtérnek a prefektúra és megyei tanács előtti részét is, ahová eredetileg a sárkánydombot tervezte. „A főtér munkálatai befejeződtek, és a prefektúra előtti részt úgy kell visszaállítani, ahogy volt. Az más kérdés, hogy a polgármesteri hivatalnak más urbanisztikai tervei vannak ezzel a térrel” - nyilatkozta Sebastian Cucu.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a város központjának rendezése során kialakította az új főteret és ennek egyik részére az úgynevezett sárkánydombot tervezte, amely egy mintegy 5 méter magas és 30 méter hosszú, földre esett sárkányt ábrázolna. A prefektúra azonban megtámadta ennek a térplasztikának a rendezési tervét, arra hivatkozva, hogy azt nem hagyta jóvá a a titkosszolgálat és a védelmi minisztérium. A sárkánydomb kialakítását ellenezték a román közösség képviselői is, mivel meglátásuk szerint az akadályozná a rálátást a Mihai Viteazul szoborcsoportra.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem mondott le a térplasztika megépítésének tervéről, ezért újabb területrendezési tervet fogadtak el. A prefektúra előtti terület parkosítására még várni kell, de a jogi vitát addig folytatják, amíg meg nem kapják az engedélyeket. Antal Árpád polgármester korábban úgy nyilatkozott a Maszolnak: „Elsősorban azt kell eldönteni, hogy Sepsiszentgyörgyön ki hozza meg a döntéseket? A Bukarestből kinevezett prefektus vagy az emberek által megválasztott 21 fős testület dönti el, hogyan fognak kinézni az utcák, terek? Ez elvi kérdés”.

A prefektus földhalomra vonatkozó panaszai miatt a Kovászna megyei építészeti felügyelőség korábban már megbírságolta Antal Árpád polgármestert, aki viszont rámutatott: az önkormányzat nem mondott le tervéről, ezért fölösleges kiadásokkal járna a földhalom elhordása a prefektúra székháza elől.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?