Ismert román politikus kerülhet RMDSZ-es listára

A RMDSZ azt fontolgatja, hogy Sebastian Bodut, az országos adóhatóság (ANAF) volt elnökét, volt európai parlamenti képviselőt indítsa a decemberi parlamenti választásokon Konstanca megyében – erősítette meg a Maszol kérdésére csütörtöki sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A politikus elmondta, Sebastian Bodu szeptember első felében megkereste Winkler Gyula EP-képviselőn keresztül, és jelezte, hogy szívesen indulna az RMDSZ listáján. „Elmondta, hogy ismeri és vállalja az RMDSZ programját, tiszteli a magyarokat. Közölte, hogy olyan jobbközép alakulatban szeretne indulni, ahol a adózásra vonatkozó elképzelései fel tudja mutatni” – részletezte a szövetségi elnök.

Kelemen tájékoztatása szerint Sebastian Bodu maga javasolta, hogy a Konstanca megyei listájára kerüljön fel. Vállalta a jelölés feltételeit is: az RMDSZ-tagságot és a szövetség programjának az elfogadását. „A magyarokkal kapcsolatban nem volt olyan álláspontja, ami az indulását ellehetetlenítené” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy Bodu esetleges indulásáról az RMDSZ listáit véglegesítő Szövetségi Elnökség dönt, várhatóan még ezen a héten.

A jogász végzettségű Sebastian Bodu 2005 és 2007 között vezette a országos adóhivatalt, 2007 és 2014 között európai parlamenti képviselő volt a Demokrata Párt (PD) színeiben. Pártjának a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) való egyesülése után nézeteltérése támadt az alakulat vezetőségével, amely nem támogatta jelöltségét. 

A szövetségi elnök megjegyezte: nem Sebastian Bodu az egyetlen román politikus, aki hasonló kéréssel fordult az RMDSZ-hez az idei választások előtt. Ez szerinte azt jelzi, hogy egyre több román ember tekinti a szövetséget megbízható komoly partnernek. Megjegyezte azt is: szinte nulla az esélye annak, hogy Sebastian Bodu bejusson a parlamentbe, éppen ezért tisztelni tudja az indulási szándékát.

Kelemen Hunor elmondta, hogy az RMDSZ-nek a Kárpátokon kívüli listákon voltak már román vagy vegyes házasságban élő jelöltjei. Emlékeztetett, hogy más magyar politikai szervezetnek is voltak már román jelöltjeik. „Legutóbb az önkormányzati választásokon az egyik magyar pártnak Székelyföldön, tehát magyar vidéken volt román jelöltje” – utalt a politikus az Erdélyi Magyar Néppárta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?