Nem mond le a bírói tanács ügyész-elnöke

Nem kíván lemondani tisztségéről Oana Schmidt-Haineală, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) hétfőn megválasztott elnöke. Szerdán az Agerpresnek elmondta: megkéstek azok, akik a mandátuma elnyeréséről szóló határozat visszavonására készülnek, mert ezt már hétfőn meg kellett volna tenniük.

A CSM új vezetőjét az igazságügy-miniszter és a Romániai Bírák Egyesülete (AMR) azért támadta megválasztása után, mert ügyész. Az igazságszolgáltatásban dolgozók szakmai testülete élén ugyanis eddig mindig bíró állt. A kifogás ellene az, hogy a hierarchikusan szerveződő vádhatóság tagjaként – a bírákkal ellentétben – feletteseinek tartozik elszámolással, ami megkérdőjelezi függetlenségét.sm

Oana Schmidt-Haineală szerdán elmondta, megválasztásával nem történt jogsértés, legfennebb a szokásjog sérült. A CSM működését szabályozó törvény ugyanis csak azt írja elő, hogy ha a testület élére bíró kerül, akkor az alelnököt az ügyészek soraiból kell megválasztani és fordítva: ha az elnök ügyész, az alelnöknek bírónak kell lennie.

A bírák érdekvédelmi szervezete részéről érkező bírálatokról elmondta: jobban örült volna, ha az AMR tavaly is állást foglalt volna, amikor a politikusok és egyes sajtótrösztök támadták az ügyészeket.

A CSM vezetője önmérsékletre intette Mona Pivniceru igazságügy-minisztert, aki hivatalból a testületnek is tagja. A tárcavezető ugyanis korábban azt állította: Oana Schmidt-Haineală elnökké választásával a romániai ügyésztársadalom sem ért egyet.

Pivniceru azt is mondta: a CSM bírói részlegének hét tagja nem férhet hozzá az intézmény honlapjához, így álláspontjukat kénytelenek más fórumokon – például az AMR internetes oldalán – nyilvánosságra hozni.

Kimaradt?