A DIICOT cáfolja, hogy kihallgatta volna Ghițát a Black Cube-ügyben

A Szervezett Bűnözés- és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) cáfolja, hogy kihallgatta volna hétfőn Sebastian Ghiţă képviselőt a Black Cube-ügyben azzal a feltételezett email címmel kapcsolatban, amit állítólag Laura Codruţa Kövesi, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze használt volna. 

Sebastian Ghiţă nem adott hétfőn nyilatkozatot az ügyészségen, és az általa emlegetett email cím jelenleg nem képezi a vizsgálat tárgyát” – mutat rá a DIICOT hivatalos válasza. 

A DIICOT arra reagált, hogy hétfőn, amikor Ghiţă megérkezett az ügyészség székhelyére azt nyilatkozta, hogy a Black Cube ügyben hallgatták ki, és utalást tett egy „titkos címre”, amelyet a DNA főügyésze használt volna - cucuveauamov.gmail.com. „Tanúként hallgattak ki, nem mondhatok egyebet az ügyről. (...) Válaszoltam az ügyészek kérdéseire, én úgy tudom, hogy Kövesi használta ezt az email címet. Nincsen az rendben, hogy az állam intézményeit megtámadják, és a DIICOT ügyészeinek ki kell nyomozniuk, hogy ez megtörténik-e' - nyilatkozta az ügyészségről való távozáskor Sebastian Ghiţă. 

Egyébként akkor, amikor megérkezett, azt mondta, hogy tudja, hogy a DNA főügyésze használta a címet. „Én biztos vagyok benne, hogy a DIICOT ama bizonyos idegen hírszerző ügynökség, a Black Cube akcióját vizsgálja, amelynek célpontja Laura Codruţa Kövesi volt. Valószínűleg azt akarják kideríteni, hogy a Kövesi által használt ”cucuveauamov” titkos címet feltörték-e, vagy sem. Tudomásom szerint Kövesi használta azt a címet és azt kell megtudni, hogy a Black Cube-nak sikerült-e erről államtitkokat megtudnia"- nyilatkozta Ghiţă, amikor megérkezett az ügyészségre. 

Eddig három izraeli állampolgár Ron Weiner, David Geclowicz és Yossi Barkshtein ellen emeltek vádat. Az utóbbinak sikerült elmenekülnie az országból, Bulgárián keresztül Londonba távozott, az ő nevére letartóztatási parancsot adtak ki. Az ügyészek ugyanakkor vádat emeltek Daniel Dragomir, volt elhárító tiszt ellen is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?