Hans Klemm: partnerségünk Romániával erősebb, mint valaha

Az Amerikai Egyesült Államok és Románia közötti partnerségi viszony erősebb, mint valaha - nyilatkozta csütörtökön a Bukarest Fórum megnyitóján Hans Klemm, az USA bukaresti nagykövete. 

„Az Európán belüli egység, valamint az Egyesült Államok és Európa közötti partnerségi viszony elengedhetetlen a globális biztonság és jólét tekintetében" - hangsúlyozta a diplomata. Hozzátette: maga is részt vett a Románia és az USA közötti kapcsolatot kiértékelő éves találkozón, amelynek végén azt a következtetést vonták le, hogy a két ország közötti partnerségi viszony sosem volt olyan erős, mint jelenleg.

Hans Klemm szerint amellett, hogy Románia eleget tesz majd annak a NATO-irányelvnek, amelynek értelmében a tagállamok a védelemre fordítják bruttó hazai termékük 2 százalékát, jelentősen hozzájárul a transzatlanti és a Fekete-tengeri térség biztonságának szavatolásához. 

A két ország közötti gazdasági kapcsolatról szólva az amerikai nagykövet hangsúlyozta, Iohannis államfő felkérésére a továbbiakban nagyobb hangsúlyt fektet majd a kereskedelem és a befektetések terén való együttműködés elmélyítésére. 

A nagykövet ugyanakkor dicsérő szavakkal illette a Cioloş-kabinet gazdasági elképzeléseit, az ezen a téren eddig kifejtett munkáját, és a korrupcióellenes törekvéseket is méltatta. „A korrupció ellen folytatott harc révén nagyot nőtt Románia nem csak az Amerikai Egyesült Államok, hanem mások szemében is, példaértékű munkát folytat az ország ezen a téren" - fogalmazott Hans Klemm. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?