Külügyminiszter: jól járna Európa Románia schengeni csatlakozásával

Lazăr Comănescu külügyminiszter szerint Románia a schengeni övezetben a külső határok védelmét szilárdító tényező lenne, és ezt az Európai Unió országai is egyre inkább belátják.

A külügyminiszterrel készített hosszú interjút a Digi 24 hírtelevízió vasárnap délután közvetítette. Lazăr Comănescu szerint Romániának a bevándorlási hullám közepette sikerült bizonyítania, hogy határa - amely nagyobb részt az Európai Uniónak is a külső határa - biztos, jól védett. 
 
A külügyminiszter arra emlékeztetett, hogy Románia a befogadási kapacitása függvényében tud menekülteket fogadni. Hozzátette, hogy - emlékezete szerint - három és négyezer közötti embert tud elhelyezni. 

A riporter kérdésére, hogy törekszik-e Románia a befogadói kapacitása növelésére, kijelentette: arra irányuló törekvés létezik, hogy Románia helyt álljon a migrációs válságban.

Comănescu elmondta: az EU-ban és az ENSZ-ben is sokat tanácskoztak a menekültkérdésről az elmúlt években, ezek a tanácskozások azonban jobbára a menekültkérdés hatásaival, és kevésbé az okaival foglalkoztak, és kevés konkrét eredménnyel jártak. Üdvözlendőnek találta, hogy az utóbbi időben egyre több szó esik a migráció okáról. Azt is megjegyezte: különbséget kell tenni a háborús övezetekből kiinduló menekülthullám és a gazdasági migráció között. 

A külügyminiszter szerint a gazdasági migrációt a szaharai térségbeli munkahelyteremtés elősegítésével lehetne fékezni, a háborús térségekben pedig azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen forrásokból finanszírozzák a terrorista erőket, és ezek honnan szerzik be a harci eszközeiket. Szerinte csak ezeknek a tényezőknek az ismeretében lehet közelebb jutni a megoldásokhoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?