SZÁT: az RMDSZ Maros megyei listáján indul Biró Zsolt

A Maros megyei RMDSZ képviselőjelölti listáján kap befutó helyet Biró Zsolt, az MPP elnöke – ismertette péntek délután a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) döntését Kelemen Hunor szövetségi elnök. A testület határozata szerint ugyanakkor a Hargita megyei listán befutó helyet kap a szórvány képviselőjeként Benedek Zakariás, a nagyszebeni RMDSZ elnöke.

A SZÁT az RMDSZ-listák befutó helyein szereplő jelöltek jóváhagyására ült össze pénteken Kolozsváron. A legkényesebb napirendi pontot az MPP-nek felajánlott befutó helyek egyike jelentette. Korábban az operatív szövetségi döntéshozó testület úgy határozott, hogy Biró Zsolt pártelnök a Hargita megyei listára kerül, de ez ellen tiltakozott az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete.

Kelemen Hunor a SZÁT ülése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az MPP elnöke a Maros megyei képviselőjelölti lista harmadik helyére, míg Benedek Zakariás a Hargita megyei lista negyedik (szintén befutó) helyére kerül. A szövetségi elnök az utóbbi döntést az RMDSZ belső szolidaritásának megerősítével indokolta. "Az elmúlt 26 évben a szórványból folyamatosan 50 ezernél több szavazatot kaptunk a választásokon, és ezeknek a megyéknek nem nem igazán volt lehetőségük arra, hogy a leadott szavazatok arányában parlamenti mandátumot szerezzenek" – magyarázta.

A politikus tájékoztatása szerint ezt a megoldást jómaga javasolta. Elképzelését mindkét megyei szervezet elfogadta, majd a SZÁT is konszenzussal megerősítette. Információink szerint Kelemen Hunor a döntést megelőzően külön megbeszélést folytatott a Hargita és a Maros megyei szervezet képviselőivel, miközben a SZÁT más megyéből érkezett tagjai ebédszünetet tartottak.

Császár Károly szenátor még lehet

A szövetségi elnök a pénteken elfogadott határozat előzményeiről elmondta, az RMDSZ a napokban rendelt egy telefonos közvélemény-kutatást. Ennek eredményei megerősítették, hogy az MPP és az RMDSZ közötti Maros megyei együttműködést az önkormányzati választásokon akkor lehet a legjobban kamatoztatni, ha Biró Zsolt Maros megyében indul a parlamenti választásokon. Benedek Zakariásról a szövetségi elnök kijelentette: a jelölt 26 éve próbálja érvényesíteni szórványban az RMDSZ programját, és jó ismerője Hargita megyének. 

A Maszol kérdésre Kelemen Hunor elmondta: a SZÁT határozata nyomán a Maros megyei képviselőjelölti lista első két helyén Vass Levente és Csép Andrea marad, a harmadikon pedig Biró Zsolt indul. A korábban a lista harmadik helyére került Császár Károly sem biztos, hogy mandátum nélkül marad. A javaslat szerint a második lenne a szenátori listán Jakab István helyén, ahonnan az RMDSZ elnöke szerint – az önkormányzati választások eredményei alapján – szintén bejuthat a parlamentbe.

„Ha Császár Károly elfogadja a javaslatot, akkor ő kerül a szenátusi lista második helyére, ha nem, akkor Kozma Mónika (jelenleg harmadik helyen szereplő jelölt - szerk. megj.). De ezt nekik kell eldönteni” – mondta a szövetségi elnök. Lapunk egyébként úgy tudja: ha Császár nem akar a szenátusi listán indulni, akkor Kozma Mónika azért kerül Jakab István jelenlegi helyére, mert az RMDSZ a Környzetvédelmi Alap vezetőjét vállalhatatlannak tartja a jelöltlistán.

Udvarhelyszéki jelölt Bukarestben

Kelemen Hunor tájékoztatása szerint a SZÁT döntött arról is, hogy az udvarhelyszéki rangsoroláson legtöbb szavazatot szerző Birtalan József az RMDSZ bukaresti képviselői listájának élére kerül, míg a fővárosi szenátori listát Budai Richárd, az RMDSZ bukaresti szervezetének elnöke vezeti.

Ugyanakkor a SZÁT határozata szerint a MIÉRT által támogatott Apjok Norbert kerül a Máramaros megyei képviselői lista első (akár befutónak számító) helyére. A döntés előzménye, hogy a Történelmi Máramaros és a Nagybánya Területi Szervezet nem tudott megegyezni a lista első helyéről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?