Oprea lemond mandátumáról, a labda a DNA térfelén pattog

Előbb Facebookon tette közzé a gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolt Gabriel Oprea azt a levelet, amelyben arról értesítette Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnököt, hogy október elsejei hatállyal lemond parlamenti mandátumáról.

A felsőház plénumában több honatya tapssal üdvözölte a hírt. A házszabályzat szerint ahhoz, hogy a lemondás hatályba lépjen a házbizottság a plénum napirendjére kell tűzze, hogy a szenátorok tudomásul vehessék Oprea döntését. Erre várni kell még egy pár napot, ugyanis a felsőház keddi ülésén szabadnapot szavaztak meg maguknak október 3-ra, hogy részt tudjanak venni az egyetemi tanévnyitókon. Így Oprea ügye leghamarabb oktüber 4-én kerülhet a házbizottság elé.

Az ügy előzménye, hogy múlt kedden a felsőház elutasította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azon kérését, hogy vonják meg Gabriel Oprea mentelmi jogát annak érdekében, hogy bűnvádi eljárást indíthassanak a volt belügyminiszter ellen. A PNL és az RMDSZ honatyáinak kivételével minden pártnak „megesett a szíve” Opreán, aki - mint utóbb kiderült - körSMS-ben kérte kollégáit arra, hogy ne adják ki az igazságszolgáltatásnak. A voks kimenetele óriási felháborodást váltott ki, a főváros mellett Kolozsváron is utcára vonultak az emberek. A tömeges megmozdulás láttán, pénteken reggel az érintett azzal a kéréssel fordult a szenátus vezetőségéhez, hogy szavazzanak újra mentelmi jogáról. Ezt követően Klaus Johannis államfő is megszólalt a kérdésben, úgy vélve „enyhítené a társadalomban felgyűjt feszültséget”, ha Oprea lemondana mandátumáról.

A volt belügyminiszter terjedelmes, „barátainak” címzett levél társaságában tette közzé lemondását. Ebben azt írja, hogy hazafiassága, a nemzeti érdek mindeneke elé helyezése, a hagyományok tisztelete okozta vesztét. „Vannak, akik azt sem nézték jó szemmel, hogy ki mertem tenni a román zászlót Székelyföldön” – fogalmazott Oprea.

A korrupcióellenes ügyészség szeptember elsején vádolta meg a volt belügyminisztert gondatlanságból elkövetett emberöléssel. A DNA közleménye szerint a volt miniszterelnök-helyettest tavaly október 20-án hivatalából hazafele tartott, amikor a rendőri felvezetést biztosító Bogdan Gigină motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásott árokba csúszott és életét vesztette.

Klaus Johannis államfő „jó döntésnek” nevezte Oprea lemondását, ez szerinte enyhítette a feszültséget, és amennyiben az ügyészség újabb kéréssel fordul hozzá (a törvény szerint volt miniszterek esetében az Elnöki Hivataltól kell engedélyt kérni a bűnvádi eljárás elindításához – szerk. megj.), akkor azt alaposan mérlegelni fogja – írja a News.ro.

Traian Băsescu volt államfő, a Nép Mozgalom Párt (PMP) elnöke azzal vádolta meg utódját, hogy saját célkitűzéseinek elérésére felhasználja az állampolgár halálát és azokat az érzelmeket, amiket ez a sajnálatos eset kiváltott. „Ez nagyon veszélyes játszma, és köszönő viszonyban sincs a demokráciával, a jogállamisággal és az emberséggel. Elnök úr, hagyja abba ezt!” – írja Facebook-bejegyzésében Traian Băsescu. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?