Az udvarhelyszéki RMDSZ ad át egy képviselői helyet az MPP-nek

A Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülésén úgy döntött, hogy az udvarhelyszéki RMDSZ-szervezet adja át befutó helyét az MPP-nek a Hargita megyei képviselőjelölti listán – tájékoztatta a Maszolt Kovács Péter ügyvezető elnök. Estére az is kiderülhet, hogy a polgári párt kit javasol erre a helyre.

Mint ismert, az RMDSZ két parlamenti képviselői helyet ajánlott fel a polgári pártnak. A háromszéki szervezet már korábban felajánlotta, hogy átad egy mandátumot az MPP-nek. Pénteken az RMDSZ operatív vezető testületének így arról kellett döntenie, hogy a Maros megyei vagy a Hargita megyei lista befutó helyére kerüljön a másik MPP-s jelölt.

Kovács Péter elmondta, a SZÁT egyöntetűen megszavazta, hogy az RMDSZ választási együttműködésről kössön megállapodást az MPP-vel. A testület elfogadta azt is, hogy a megállapodás részeként két befutó helyet biztosítanak a jelöltlistákon Biró Zsoltéknak. Eldöntötték, hogy az egyik befutó helyet a Kovászna megyei szervezet biztosítja a leendő választási szövetségesnek.

Ezután dőlt el, titkos szavazással, hogy a másik befutó helyet a Hargita megyei listán kapja meg az MPP. Azt már korábban rögzítették, hogy ha Hargita megyére esik a választás, akkor a három területi RMDSZ-szervezet közül az udvarhelyszéki lesz az, amelyik átadja képviselői helyét Biró Zsoltéknak.„Azért járunk el így, mert Gyergyót nem hagyhatjuk képviselet nélkül. Az udvarhelyszékieknek pedig lesz egy szenátoruk” – magyarázta korábban lapunknak Kovács Péter.

Hargita megyében három területi RMDSZ-szervezet van, a képviselőjelöltek és szenátorjelöltek sorrendjéről pedig a Hargita Megyei Egyeztető Tanács dönt a későbbiekben. Hivatalból a képviselőjelölti lista első helyére Kelemen Hunor szövetségi elnök kerül. A szokásjog szerint a további három befutó képviselőjelölti helyet elosztják a három területi szervezet (csíki, udvarhelyszéki és gyergyói) között. A két befutó szenátori helyet a csíki és az udvarhelyszéki szervezet kapja meg. A SZÁT döntése nyomán az udvarhelyszéki szervezet nem kap befutó helyet.

Az ügyvezető elnök elmondta, a SZÁT azt is megszavazta, hogy az RMDSZ a két biztos befutó hely mellett további öt helyet ad át a parlamenti listáin az MPP-nek, egyet-egyet Szatmár, Bihar, Máramaros, Kolozs és Maros megyében. Arra, hogy pontosan melyek lesznek ezek a parlamenti mandátumot nem jelentő helyek, az érintett megyei szervezetek tesznek javaslatot legkésőbb szeptember 30-ig az RMDSZ és az MPP országos vezető testületeinek – tájékoztatott Kovács Péter.

Az ügyvezető elnöktől megtudtuk, a SZÁT az MPP-vel kötendő megállapodás szövegét is elfogadta. Kovács Péter elképzelhetőnek tartja, hogy a dokumentumot Kelemen Hunor szövetségi elnök és Biró Zsolt már a jövő héten aláírja.

Birtalan és Sebestyén az "áldozat"

Az Udvarhelyéki RMDSZ-nél éppen pénteken járt le a jelölési dossziék leadási határideje. Bíró Barna Botond, a szervezet ügyvezető elnöke a Maszolnak elmondta, képviselőnek Birtalan József és Sebestyén Csaba, szenátornak Verestóy Attila és Antal Lóránd jelentkezett. A SZÁT határozata értelmében a két képviselőjelölt-aspiráns már nem számíthat befutó helyre a Hargita megyei listán.

Bíró Barna Botond nem kívánta kommentálni az RMDSZ operatív vezető testületének döntését. Kérdésünkre elmondta, a SZÁT határozata következtében változhat a jelöltek kiválasztásának módja és időpontja is az udvarhelyszéki RMDSZ-nél. "A döntés fényében az elnökség újra fogja értékelni azt, hogy milyen módon történik majd a jelöltek kiválasztása" – magyarázta.

Az MPP egyébként péntek délután tartja a bővített elnökségi ülését. Értesüléseink szerint ezen eldől, hogy kiket javasolnak az RMDSZ által felajánlott két befutó helyre.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?