FRISSÍTVE: Sepsiszentgyörgyön tartalékos katonák őrzik a román zászlót

FRISSÍTVE: A háromszéki prefektus, Sebastian Cucu nem fogadja el, hogy a sepsiszentgyörgyi városháza tornyán csak ideiglenesen legyen kitűzve a román trikolór.

FRISSÍTÉS: A tartalékos román katonák Kovászna megyei szervezetének elnöke, Ioachim Grigorescu ezredes bejelentette, hogy az egyesület tagjai őrt állnak a városháza tornyára kitűzött zászlónál, hogy megakadályozzák annak eltávolítását - jelentette az Agerpres hírügynökség. Antal Árpád polgármester a hírügynökségnek elmondta: gesztust tettek azzal, hogy egy napra a toronyra is kitűzték a román zászlót, de egy törvény pontosan leírja, hova és milyen zászlókat kell kitűzni, és reményei szerint ez a törvény Sepsiszentgyörgyön is érvényben van. Hozzátette: reméli, hogy ezt a törvényt úgy módosítja a parlament, hogy az épület homlokzatán Románia és az Európai Unió zászlaja mellett helye legyen a városzászlónak és a magyar közösség zászlajának is.

Az önkormányzat csütörtökön ideiglenes jelleggel, egy napra, újra kitűzte a román zászlót a városháza tornyára, arra az időre, amíg a román közösség megünnepli, hogy a román hadsereg 1944 szeptember 8-án bevonult Sepsiszentgyörgyre és „felszabadította a várost a horthysta–fasiszta uralom alól”.

Mint ismert tavaly a városháza épületének felújítási munkálatai miatt az épület tornyán nem lehetett kitűzni a román zászló, ezért Gabriel Oprea akkori belügyminiszter az érintettek felelősségre vonását és megbírságolását kérte, de Sebastian Cucu prefektus is az ügyészséghez fordult mert mint mondta: a román zászló kitűzésének az elutasítása felháborította a román közvéleményt és állítása szerint a városháza elutasító álláspontja kimeríti a fasiszta, rasszista, xenofób, legionárius és háborús bűnök elleni törvény előírásait.

A sepsiszentgyörgyi román közösség vezetői, politikusok, intézményvezetők és a háborús veteránok részvételével csütörtök délben katonai parádéval, ortodox istentisztelettel és koszorúzással emlékezett meg, arra, hogy a román hadsereg 72 évvel ezelőtt bevonult Sepsiszentgyörgyre. Az ünnepségen indulatos szónoklatot tartott Sebastian Cucu. A háromszéki kormánybiztos kifejtette: 72 évvel ezelőtt ezen a napon jött Sepsiszentgyörgyre a román hadsereg, hogy vérével szabadítsa fel a várost a szörnyű katonai megszállás aló. Egy hős román katona ekkor tűzte ki a román lobogót a városháza tornyára, de nem sokáig loboghatott mert a kommunista hatalom eltávolította onnan.

A kormánybiztos emlékeztetett, hogy 1994-ben újra kitűzték a trikolórt, amit tavaly a városháza épületének felújítására hivatkozva az önkormányzat eltávolított, és visszautasította, hogy az elmúlt esztendei megemlékezés alkalmával ismét kitűzzék, ami meglátása szerint románellenes és sovén cselekedet volt. Sebastian Cucu kifejtette: ha a helyi önkormányzat tiszteli a történelmi igazságot és a román népet, akkor többé nem távolítják el a városháza tornyáról a trikolórt. Azzal tennének egy lépést a normalitás fele, ha örökre az épület tornyán maradhatna a román zászló, véli a prefektus.

Mint arról beszámoltunk Antal Árpád polgármester korábban elmondta: műszakilag kivitelezhetetlen, hogy a zászló a állandó jelleggel felkerüljön a városháza tornyára, mivel az épület felújításakor az eredeti tervek szerint visszahelyezték a torony tetejére a csúcsdíszt, amelyre egy villámhárítót is beépítettek. Hozzátette: a polgármesteri hivatal épületének homlokzatán, helyén van a törvény által előírt összes zászló.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?