Könnyít az önkéntesség feltételein a parlament

Finomít az önkénteseket fogadó civil szervezetekre vonatkozó előírásokon, és könnyít a szervezetekre nehezedő terheken az a kezdeményezés, amelyet ma fogadott el a képviselőház – tájékoztatott kedden Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei képviselője a képviselőház ülését követően. 

A képviselő hozzátette, hogy az RMDSZ támogatta a kezdeményezést, hiszen a két éve elfogadott új önkéntességi törvény kapcsán a gyakorlatban számos észrevétel fogalmazódott meg, amelyeket a civil szervezetek közvetítettek a Szövetség felé.

„Az új önkéntességi törvény által szakmai tapasztalatnak ismerik el a szakirányú önkéntes munkát, ám mindeközben olyan terheket rótt az önkénteseket befogadó civil szervezetekre, amelyeknek jelentős anyagi vonzatuk volt. Az étkezés, szállás és utaztatásra való kötelezettségeket oldottuk fel e kezdeményezés által, és lehetőséget biztosítunk a civil szervezetek számára, hogy az önkéntesekkel közösen döntsön e tételek alkalmazásáról” – nyilatkozta a képviselő.

Szintén a felek közötti megegyezés alapján kezelik majd ezután az önkéntes munkához kapcsolódó járulékos költségeket és biztosítási kérdéseket is. „A mai könnyítéseken túl az új önkéntességi törvénnyel kapcsolatban, a civil szervezetek jelzései alapján, az a legnagyobb gond, hogy a Munkaügyi Minisztérium két év alatt nem dolgozta még ki a törvény alkalmazási módszertanát. Ezzel a mulasztással kapcsolatban az elkövetkező hetekben fel fogjuk keresni a minisztérium illetékeseit” – zárta mondandóját Molnár Zsolt.

Kimaradt?