Antal Árpád: szuperközségekkel ideologizálnák meg a későbbi összevonásokat

Optimalizálni kell a romániai közigazgatási rendszert, de az államnak nem szabad kizárólag pénzügyi szempontok alapján átalakítania az adminisztrációt – véli Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján a települések besorolását módosító törvénytervezet kapcsán rámutatott, hogy az elmúlt években több kormány próbálkozott már a közigazgatási átszervezéssel, egyrészt a megyék közigazgatási régiókba való összevonását szorgalmazták, másrészt pedig a községek összevonásával próbálkoztak.

Antal Árpád szerint Romániában jelenleg 3300 község van, amelyek többsége saját bevételeiből nem tudja eltartani magát, ez az egyik érv az átszervezés mellett. Szerinte nem szabad a kérdést kizárólag pénzügyi szempontból megközelíteni, hanem társadalmi és kulturális szempontokat is figyelembe kell venni. Például Háromszéken lendületet adott és javukra szolgált, amikor önállósodtak egyes települések – magyarázta. 

A polgármester szerint a kormány olyan tervezetet bocsátott közvitára, amely kevesebb ellenállást vált ki, viszont félő, hogy erre később rápakolnak újabb elemeket. Kísérleti jelleggel létrehozzák az úgynevezett szuperközségeket, adnak nekik plusz hatásköröket és pénzforrásokat. Így bizonyítják, hogy milyen jó ez a berendezkedés, és ezzel megideologizálják a későbbi összevonásokat.

Az elöljáró egyetért abban, hogy optimalizálni kelle a közigazgatási rendszert, így például jónak tartaná ha közjegyzőségeket hoznának létre, hiszen egy ezer lelkes községben dolgozó jegyzőnek vélhetően nincs napi nyolc órányi munkája, így kiszolgálhatna több községet is.

Két „szuperközség” Háromszéken

Antal Árpád szerint a kormány által közvitára bocsátott közigazgatási tervezetnek vannak hibái, hiszen azt írja, hogy a szuperközségek az esetben alakulhatnak ki, ha 25 kilométerre vannak a legközelebbi várostól. Székelyföldön olyan a települések struktúrája, hogy ez nem lehet gyakorlatba ültetni. Kovászna megyében például két szuperközség lenne, mindkettő Sepsiszentgyörgy vonzáskörzetéhez tartozik, így Sepsibodok a megyeszékhelytől 13 kilométerre, Uzon pedig 11 kilométerre fekszik.

A törvénytervezet egyébként hét csoportba sorolja a városokat, a lakosság száma, infrastruktúra minősége és egyéb közszolgáltatások megléte alapján. Kovászna megye legmagasabb rangú települése, Sepsiszentgyörgy ez alapján a harmadik kategóriának felelne meg, amelyet elsődleges megyei pólusként határoztak meg. Háromszék többi városa – Kézdivásárhely, Kovászna, Barót és Bodzaforduló pedig nem teljesítené a másodlagos pólus feltételeit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?