Szlovák külügyminiszter: semmi sem igazolja Románia schengeni csatlakozásának halogatását

Szlovákia szorgalmazza Románia felvételét a schengeni övezetbe, hiszen semmi sem igazolja ennek halogatását, miután Románia teljesítette a csatlakozási feltételeket - jelentette ki Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kedden Bukarestben, ahol Lazăr Comănescu külügyminiszterrel tárgyalt.

A két külügyminiszter közös sajtóértekezletén Lajcák úgy értékelte: Románia szakszerűen védi az Európai Unió külső határát "ezekben a nehéz időkben", schengeni csatlakozása pedig "értéktöbbletet" jelentene a schengeni térség belső és külső biztonsága tekintetében. Lajcák méltányolta a Romániában élő szlovák kisebbség kulturális identitásának megőrzését célzó kormánytámogatást is.

A bevándorlási válságról szólva Lazăr Comănescu megállapította: az Európai Unióba irányuló migráció jelentős része továbbra is gazdasági természetű, és olyan térségekből indul, amelyek fejlesztésére az unió már több száz milliárd eurót költött. "Ha ez a pénz a fejlesztést szolgálta, hol van a fejlődés" - tette fel a kérdést a külügyminiszter.

Comănescu úgy vélte: az EU-nak meg kell újítania - a világ szegény országait segítő - fejlesztési és együttműködési politikáját, oly módon, hogy az érintett országok polgárai inkább az otthon maradást válasszák.

A bukaresti sajtóértekezleten a külügyminiszter kijelentette: nem változtak meg azok a körülmények, amelyek az Oroszországgal szembeni szankciókat szükségessé tették, Románia ezért nem támogatja a szankciók feloldását. Lajcák ezzel szemben azt mondta: Szlovákia tiszteletben tartja az EU közös politikáját, de nem hisz a szankciókban, szerinte az uniónak fenn kell tartania a párbeszédet egyik legfontosabb energia-szolgáltatójával.

A két külügyminiszter Bukarest főpolgármesterével közösen kedden felavatja a fővárosban Alexander Dubcek szlovák reformkommunista politikus, az 1968-as prágai tavasz kulcsfigurája mellszobrát. A fővárosi önkormányzat a múlt héten második nekifutásra, a jobboldali pártok vonakodása közepette hozta meg a szükséges kétharmados határozatot arról, hogy elfogadja Szlovákia adományát, és helyet ad - a két ország kiváló kapcsolatát jelképezni hivatott - bronzszobornak Bukarest belvárosában.

A szlovák külügyminisztert Klaus Johannis államfő is fogadja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?