TGM: nem véletlen, hogy Kolozsváron adtam vissza a lovagkeresztet

Tamás Gáspár Miklós, a magyarországi rendszerváltás ikonikus alakja is visszadja a lovagkeresztjét Bayer Zsolt kitüntetése miatt. A Maszolnak elmondta, nem véletlen, hogy kolozsvári tartózkodása alatt hozta meg a döntést.

A kolozsvári születésű, Magyarországon élő filozófus úgy fogalmazott: ha kitüntetnek egy olyan embert, aki rasszista, idegengyűlölő, sovén, nőellenes, homofób – és a sor folytatható – nézeteiről ismert, azzal a magyar állam bizonyos fokig magára veszi az említett nézetek ódiumát. Bayer Zsolt ugyanakkor személyében is közel áll az állam irányítóihoz is, köze van a Fidesz hagyományához, így a kormányzat politikai gesztusa is volt a kitüntetés – tette hozzá.

„Fel kell emelni a szavunk ez ellen, különös tekintettel arra, hogy egyébiránt is milyen rossz a helyzet” – mondta Tamás Gáspár Miklós, utalva a magyar határon emelt kerítésre vagy a fajilag szegregált iskolák alapítására, amikor szintén felszólalhatott volna az értelmiség. Véleménye szerint most telt be a pohár. Ez néhány tucat ember szerény gesztusa, de legalább ennyit meg kellett tenni – szögezte le.

Arra a felvetésünkre, hogy a kisebbségek elleni uszítás az erdélyi magyarság számára különösen disszonáns üzenet, Tamás Gáspár Miklós elmondta, nem véletlen, hogy Kolozsváron döntötte el: maga is visszaadja az állami kitüntetését. Szavai szerint Erdélyben élnek olyan emberek, akik magyar állami kitüntetést kaptak, és sokaknak jól esne, ha innen is visszaküldenének párat. "Az erdélyi magyarság létérdeke, hogy ne terjedhessen a kirekesztő, soviniszta korszellem. "Remélem, hogy az erdélyi humanista szellem, aminek a nyomait még meg tudjuk találni a Házsongárdi temetőn kívül is, megelevenedik” – fogalmazott.

Csütörtök reggelig összesen 86-an adták vissza a kitüntetésüket, miután Áder János államfő kitüntette Bayer Zsolt publicistát. A köztársasági elnök hivatala a HVG-nek adott válaszlevelében azt írja, a hatályos jogszabályok alapján nincs lehetőség a kitüntetés visszavonására, a kitüntetés birtokosát sem törölhetik a listáról. Ha valaki visszaküldi a kitüntetését, azzal lemond a kitüntetés viselésének jogáról - de ezt a döntését bármikor módosíthatja” – olvasható a levélben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?