Az RMDSZ december 11-re tűzné ki a választások időpontját

Nem tudnak megegyezni a pártok abban, hogy december 4-én vagy december 11-én tartsák a parlamenti választásokat.

A két időpontot korábban a kormány javasolta, és a végső dátumról is – a pártokkal tartott konzultálása után – a kormány határoz. A Mediafax úgy tudja, hogy a Cioloș-kabinet a december 11-ét tartja alkalmasabbnak a választások megszervezésére, ugyanis december 4-t megelőzően két munkaszüneti nap is lesz, november 30. és december elseje, sokan pedig „minivakációra” mennek azon a héten.

Hasonlóan vélekedik az RMDSZ elnöke is. Kelemen Hunor arra számít, hogy a hosszú hétvége miatt december 4-én nagyon alacsony lesz a részvétel a szavazáson. A politikus ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években a választások időpontja fokozatosan kitolódott. „Ha így folytatjuk, 2020-ban december 24-én tartjuk a választásokat” – jelentette ki.

Ennek az a magyarázata, hogy az alkotmány szerint a parlamenti képviselők és szenátorok négy éves mandátumának lejárta utáni három hónapban kell megszervezni.  Ezért Kelemen Hunor szerint csak alkotmánymódosítással kerülhető el, hogy a szavazókat az ünnepek alatt hívják urnákhoz.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) inkább december 4-re tűzné ki a választások időpontját. A PSD elnöke, Liviu Dragnea azzal érvelt, hogy december 5-6-a, azaz Szent Miklós napja után a romániaiakat „már áthatja az ünnep szelleme”, és tiszteletlenség lenne velük szemben, ha hangulatukat a választások megszervezése megzavarná. A képviselőház szociáldemokrata házelnöke, Florin Iordache pedig azzal is érvelt, hogy a választások időpontjának kitolásával a kormány megalakításának időpontja esne az év végi ünnepekre.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) szintén december 11-re tűzné ki a választások időpontját, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig még nem hozta nyilvánosságra az álláspontját, de sajtóinformációk szerint szintén az utóbbi időpontot preferálná.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?