FRISSÍTVE: A Sky News újságírója szerint őket verték át Romániában

Hét helyszínen tartottak házkutatást szerdán az ügyészek Marosvásárhelyen az állítólagos román fegyvercsempészek ügyében indított vizsgálat során. Nagyon úgy tűnik, hogy a Sky News riportja kacsa volt. FRISSÍTÉS1: Az állítólagos fegyvercsempészeket lefizették a brit riporterek. FRISSÍTÉS2: A csatorna újságírói azt állítják, hogy őket verték át.

Marosvásárhelyiek lehetnek azok az állítólagos romániai fegyvercsempészek, akikről a Sky News számolt be a múlt héten egy riportban – állítja a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségből (DIICOT) származó forrásokra hivatkozva a Romania TV. A hírtelevezió szerint a DIICOT hét helyszínen tartott házkutatást a városban, öt személyt pedig kihallgattak az ügyben.

Mint korábban írtuk, a brit hírtelevízió riportja arról szólt, hogy Romániában bárki könnyen lőfegyverhez juthat. A csatorna újságírói ezt azzal bizonyították, hogy lefilmezték a találkozójukat két állítólagos fegyvercsempésszel, akikkel üzletet is kötöttek. A riport szerint akár Ukrajnából származó nehézfegyvereket is be lehet szerezni Romániából.

A DIICOT-nak sikerült azonosítania azt a négy román állampolgárt – köztük a két állítólagos fegyvercsempészt –, akik megszólaltak a Sky News riportjában. Azonosították azt a személyt is, aki az állítólagos csempészekhez irányította a brit csatorna újságíróit. A jelek szerint mindannyian marosvásárhelyiek.

A Romania TV úgy tudja, hogy az ügyészek vadászok lakásán is tartottak házkutatást. Azt ugyanis az rendőrség már kedden leszögezte, hogy a riportban bemutatott fegyverek vadászpuskák voltak. A román hírtelevízió ügyészségi forrásokból úgy értesült: a Sky News „leleplező” riportja kacsa, a csatorna újságírói soha nem álltak szóba valódi fegyvercsempészekkel Romániában.

FRISSÍTÉS1: Ügyészségi források az Agerpresnek is megerősítették, hogy a Sky News riportja kacsa volt. A Digi24 hírtelevízió úgy tudja: a brit televízió újságírói 2000 euróval fizették le a riportban megszólaló "fegyvercsempészeket".

FRISSÍTÉS2: A Sky News riportjának egyik készítője, Ramsay Stuart a Romania TV-nek azt nyilatkozta: ha történt is átverés, akkor a csatorna újságíróit verték át azok a személyek, akikkel Romániában kapcsolatba kerültek. „Ha valóban becsaptak minket, akkor Oscar-díjat érdemelnek az alakításukért” – mondta a brit csatorna veterán újságírója. Stuart emlékeztett arra, hogy már korábban is dolgozott háborús övezetekben, munkájában folyamatosan katonai tanácsadók segítették. „Készen állok válaszolni a brit vagy a román hatóságok kérdéseire” – tette hozzá.

FRISSÍTÉS3: Daniel Hodorniceanu, a DIICOT főügyésze szerdán közölte: hajnalban házkutatásokat tartottak Maros és Beszterce megyében, azonosították a filmben szereplő gépkocsit és személyeket, és lefoglalták a bemutatott fegyvereket. "Igazolódni látszik a gyanú, hogy egy forgatókönyv szerint készült a film, amelyet úgy tűnik, hogy a brit újságírók írtak" - jelentette ki az ügyészség székháza előtt összegyűlt újságíróknak a főügyész.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?