Johannis: hat NATO-tagállam küld csapatokat Romániába

Hat NATO-tagállam jelezte már, hogy kész katonákat küldeni a Romániában felállításra kerülő soknemzetiségű dandárba. Kettő közülük, Lengyelország és Bulgária már konkrét számokat is közölt - fogalmazott Klaus Johannis államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülése után.

A NATO romániai nemzetközi dandárja jövő márciusban vagy áprilisban alakulhat meg. 

A sajtótájákoztatón elmondta, a testület elsősorban arról egyeztetett, hogy milyen lépéseket kell megtenni a varsói NATO-csúcson hozott döntések alkalmazása érdekében.

Johannis értékelése szerint Románia elérte Varsóban minden célkitűzését. Ezen elsősorban a katonai szövetség dél-kelet-európai szárnyának megerősítését szolgáló, Romániában állomásozó dandár felállítását kell érteni. Ugyancsak fontosnak nevezte, hogy a NATO - a Balti-tengerhez és az Atlanti-óceánhoz hasonlóan - stratégiai jelentőségűnek nyilvánította a Fekete-tenger térségét, ezáltal megnyitva annak a lehetőségét, hogy flottát telepítsen a régióba. 

A soknemzetiségű dandárral kapcsolatosan elárulta, hogy Lengyelország egy hadtestet, Bulgária pedig egy 400 fős csapatot ajánlott meg. 

A törökországi helyzetet értékelve Klaus Johannis elmondta, Románia alapvető érdeke, hogy Törökországban ne sérüljön a demokrácia és a jogállamiság. „Elítéljük a puccskísérletet, Törökország stratégiai partnerünk marad mind a NATO keretében, mind pedig az EU-val való közeledési politika keretében” – fogalmazott Johannis. 

Az európai kontinensen egyre gyakoribb terrorcselekményekkel kapcsolatosan elmondta, a hírszerzési szolgálatoktól kapott információk alapján nem látja indokoltnak a terrorkészültési szint megemelését a jelenlegi elővigyázatossági szintről. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?