Dacian Cioloș: a korrupció szó szerint ölni képes

„A korrupció a közömbösséggel párosulva szó szerint ölni képes. De önmagában az állam, a polgárok hozzáállásának megváltozása nélkül nem tud megküzdeni a jelenséggel” – jelentette ki kedden Dacian Cioloș.

A miniszterelnök a kormány új korrupcióellenes stratégiájának közvitára bocsátásakor beszélt erről egy bukaresti konferencián. Cioloș a Colectiv-tragédiát, a hazai egészségügyi rendszert érintő, nem egyszer emberéleteket követelő botrányokat hozta fel példaként, és kitért az oktatásügyet behálozó korrupció veszélyeire is.

A kormányfő elmondta, hogy a kedden közvitára bocsátott, négy évre szóló korrupcióellenes stratégia elsősorban a megelőzésre, az oktatásra és a tudatosításra helyezi a hangsúlyt.

Cioloș szerint az oktatásban is küzdeni kell a korrupció visszaszorításáért, de nem elegendőek az állami intézmények intézkedései, a lakosság hozzáállásának is változnia kell. Az orvosoknak adott hálapénzt hozta például, leszögezve, hogy a kis és a nagy korrupciós ügyek egyaránt gyengítik az államot.

Úgy vélte, negyed évszázaddal a rendszerváltozás után a társadalomban még mindig sokan megkülönböztetik a magán- és a közvagyont, és úgy gondolják, hogy a közvagyonba "könyökig nyúlhatnak bele", mert az iránt nem tartoznak felelősséggel. "Amíg létezik ez a mentalitás, a kormány számos intézkedést hozhat a korrupció visszaszorításáért, de azok eredménytelenek maradnak" - mondta Cioloș.

Reményei szerint az új stratégia hozzájárul ahhoz, hogy Brüsszel mielőbb megszüntesse a román igazságszolgáltatás figyelését, amit 2007 óta, Románia EU-csatlakozása óta tesz. Rámutatott: a társadalomnak el kell jutnia oda, hogy maga is vállalja a korrupció elleni küzdelem kötelezettségét, és ne csak külföldi unszolásra tegyen eleget ennek a feladatnak.

Kijelentette: Romániának működőképes igazságszolgáltatása van, de az ügyészek és a bírák hatékonysága mellett fontos, hogy a korrupció megelőzésére is hangsúlyt fektessenek.

Augusztus első felében elfogadhatják a dokumentumot

Raluca Prună igazságügyi miniszter is úgy vélte, hogy az állam kényszerítő intézkedései nem elegendőek a jelenség visszaszorításához.

Közölte, hogy a stratégia intézkedéseinek gyakorlatba ültetése mintegy százmillió euróba kerül. A kormány a társadalmi vita lebonyolítása után várhatóan augusztus első felében elfogadja a dokumentumot, majd valamennyi állami intézménynek ki kell dolgoznia a saját intézkedéscsomagját, amellyel hozzájárul a stratégiában megfogalmazott célok eléréséhez.

A korrupcióellenes ügyészség tavaly ötszáz, vezető tisztséget betöltő ember ellen emelt vádat. Összesen 1250 embert állítottak bíróság elé, akik nagy és közepes korrupciós ügyekben voltak érintettek, közülük több mint százan polgármesterek és megyei tanácselnökök voltak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?