Nem jelölteti magát képviselőnek Máté András Levente frakcióvezető

Nem vállalna újabb parlamenti mandátumot, ezért nem jelölteti magát képviselőnek a parlamenti választások előtt Máté András Levente.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője ezt csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján jelentette be. „Húsz éve politizálok, amelyből tizenkettőt Bukarestben töltöttem. Több időt akarok tölteni a családommal, és teljes gőzzel szeretném folytatni ügyvédi tevékenységemet” – indokolta döntését a politikus.

Máté elmondta, az RMDSZ egyszerű tagja marad, és továbbra is támogatja a szövetséget. „Drukkolok, hogy az RMDSZ-nek a választások után is erős frakciói legyenek a parlamentben. Ehhez minden képességemmel megpróbálok magam is a kampányban hozzájárulni” – fogalmazott a frakcióvezető. Hozzátette: az RMDSZ Kolozs megyei önkormányzati tisztségviselőit – akikkel szoros kapcsolatot tart fenn – ügyvédként segíti majd munkájukban a választások után.

Parlamenti tevékenységéből a politikus elsősorban a polgári törvénykönyv és polgári perrendtartási törvénykönyv kidolgozásában vállalt szerepét emelte ki. Emlékeztett: javaslatára került be a jogszabályba, hogy magyarul is lehessen polgári esküvőt lebonyolítani. Fontosnak nevezte a parlamenti alkotmánymódosító bizottság alelnöki tisztségében kifejtett tevékenységét is.

Állóurnás előválasztást javasol Kolozs megyében

A Maszolnak arra a kérdésére, miszerint a döntésében nem játszott-e szerepet az is, hogy úgy érzi, nincs már meg a kellő támogatottsága a Kolozs megyei RMDSZ-ben (amelynek korábban elnöke is volt), Máté nemmel válaszolt. "Nem hiszem, hogy problémát jelentene nekem felkerülni a jelöltlistára, hiszen ha küldöttgyűlés dönt erről, akkor olyan személyek – önkormányzati tisztségviselők, helyi RMDSZ-elnökök – szavaznak majd, akik engem támogatnak. Meg is döbbentek, amikor a héten közöltem velük, hogy nem jelöltetem magam újra" – jelentette ki a képviselő.

Az RMDSZ frakcióvezetőjét tavaly februárban jogerősen hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság, amiért feleségét alkalmazta irodájában. Újságírói kérdésre leszögezte: ez ítélet nem befolyásolta döntésében, és nem lenne akadálya egy újabb mandátumának. Emlékeztetett, hogy a képviselőház idén júniusban egy értelmező törvény elfogadásával a 2013 augusztusa utáni időszakra korlátozta a családtagjaikat alkalmazó képviselők és szenátorok büntethetőségét.

Máté ugyanakkor emlékeztetett, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsa éppen az e hét végi ülésén határoz a jelöltállítási kritériumokról. Közölte, javasolni fogja, hogy Kolozs megyében küldöttgyűlés helyett állóurnás előválasztásokon rangsorolják a parlamenti jelölteket. "Annak idején, 2004-ben magam is így jutottam képviselői mandátumhoz. Az embereknek nagyobb beleszólást kell adni abba, hogy kik képviseljék őket a parlamentben, ne csak egy szűk testület döntsön erről" – fejtette ki a politikus.

A frakcióvezető megnevezte azokat a személyeket is, akik szerinte kiválóan képviselnék a Kolozs megyei magyarok érdekeit a parlamentben. Elsők között Vákár Istvánt, a megyei tanács alelnökét, az RMDSZ korábbi tanácselnök-jelöltjét említette. Ugyanakkor szerinte Lőrinczi Zoltán megyei tanácsos vagy Hegedüs Csilla volt kulturális miniszter, a szövetség ügyvezető alelnöke is nagyon jó teljesítményt nyújtana törvényhozóként. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?