Traian Băsescu pártjába olvad be az UNPR

A Traian Băsescu vezette Népi Mozgalom Pártjába (PMP) olvad be a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) – jelentette be kedd délután a volt államfő.

Traian Băsescu szerint a két párt megközelítőleg két hete tárgyal a fúzióról. A jelenleg Valeriu Steriu által vezetett UNPR gyakorlatilag teljesen beolvad a PMP-be, az új szervezet neve Népi Mozgalom Pártja (PMP) marad, az elnöke is a volt államfő lesz. A megújult alakulatban a két-két alelnöki, valamint egy-egy ügyvezető elnöki posztot kap az egykori PMP és UNPR.

Az UNPR-t korábban Gabriel Oprea volt kormányfőhelyettes vezette, aki lemondott pártelnöki tisztségéről, mert a korrupcióellenes ügyészek két büntetőeljárást is indítottak ellene. Oprea politikai karrierjét a konvoját felvezető egyik motoros rendőr halála törte meg: az eset miatt tüntetők tízezrei követelték lemondását, a DNA pedig bűnvádi eljárást indított ellene a rendőri felvezetés jogosulatlan igénybevétele miatt. A DNA egy másik ügyben is hivatali visszaéléssel gyanúsítja, azt állítva, hogy a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből vásároltak számára luxusautót.

A fúzió bejelentésekor újságírói kérdésre Traian Băsescu kifejtette: nem látja erkölcsi akadályát a két szervezet összeolvadásának, ugyanis Gabriel Oprea már nem tagja az UNPR-nek. A volt kormányfőhelyettes örül kirobbant botrányt követően jelentősen meggyengült UNPR a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), de a Szociálliberális Párttal (PSD) is megpróbált összeolvadni, az egyezkedések azonban sikertelenül végződtek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?